NaslovnaSavjetiČetkice su pune bakterija, kako se zaštititi?

Četkice su pune bakterija, kako se zaštititi?

- Advertisement -

Posežete za njom dva puta dnevno i oslanjate se na nju kako bi održali oralnu higijenu, jer znate da redovno pranje zuba sprečava formiranje karijesa, bolesti desni i nakupljanje plaka. Međutim, vaša vjerna četkica možda skriva prljave tajne u vidu brojnih bakterija i zato je važno ova pomagala u očuvanju našeg oralnog zdravlja održavati čistim.


Ako niste znali, sada znate: četkice za zube su prilično prljave. Studije su pokazale da četkice zdravih pacijenata, kao i onih koji pate od oralnih bolesti, sadrže potencijalno patogene bakterije i viruse kao što su stafilokokus aureus, ešerihija koli, pseudomonas i herpes simpleks.

Bakterije koje se nakupljaju na četkici, bilo na dršci ili čekinjama, predstavljaju poseban rizik za ljude čije desni krvare, jer potencijalno mogu ući u njihov krvotok i izazvati probleme ne samo sa dentalnim, već i opštim zdravljem, upozoravaju stručnjaci.

Zagađivači na četkicama ne dolaze samo iz vaših usta. Prljave ruke, police i vazduh u kupatilu takođe su prenosioci bacila. Budući da se bakterije održavaju na četkicama za zube i do nedjelju dana, postoji rizik da se prenesu između četkica, pogotovo u domovima gdje se više četkica za zube čuva zajedno. Ako neko ima prehladu ili se bori sa bolestima desni, bakterije koje ostaju mogu se prenositi između četkica koje se dodiruju drškama.


Da stvar bude još gora, mnogi drže svoje četkice kraj WC-a, što ih čini podložnim izloženosti fekalnim bakterijama. Istraživanje sprovedeno 2015. analiziralo je četkice za zube studenata koji su dijelili kupatilo i utvrdila da čak 60 odsto njih sadrži fekalne materije! Zato je veoma važno gdje je držite i kako je održavate.

Koliko često čistiti četkicu za zube?

Mada pasta za zube ubija neke bakterije, na četkicama i dalje ostaju milioni bakterija. Zato bi svaki put kada koristite četkicu za zube trebalo je detaljno je očistiti i pravilno ostaviti, savjetuju eksperti.

Kako očistiti četkicu za zube?

Bilo da koristite visokotehnološku električnu četkicu za zube ili običnu četkicu bez električne energije, stručnjaci preporučuju nekoliko načina da je temeljno očistite i održavate je bez bakterija. Prvo, preporučuje se temeljno ispiranje četkice toplom vodom 30 sekundi prije i poslije upotrebe kako biste uklonili ostatke paste za zube, pljuvačke i bakterija. Protresite je kako bi je osušili prije nego što je vratite u uspravni držač.

Sedmično umakanje

Nakon što je svakodnevno čistite, umakanje jednom sedmično pomaže da je dublje očistite i produžite joj vijek trajanja. Umočite je u antibakterijsko alkoholno sredstvo poput Listerina 20 minuta ili 3% hidrogen peroksida 10 minuta nakon ispiranja. Studija iz 2022. pokazala je da su četkice umočene u Listerinu 20 minuta imale značajno manje nakupljanje bakterija na četkici nego one koje nisu prolazile kroz tu proceduru.

Dezinfikujte je UV svjetlima

Korišćenje UV dezinfekcijskog sredstva za četkicu za zube najefikasniji je način dezinfekcije. Zaista, istraživanja su pokazala da dezinfekcija četkice za zube UV svjetlom smanjuje bakterije na četkici do 76 odsto. Ponavljajte ovaj postupak jednom sedmično.

Prokuvajte je brzo

Ako želite ići korak dalje, krenite put kuhinje. Možete prokuvati glavu četkice u vodi oko tri minuta. Držite samo glavu četkice u ključaloj vodi kako biste izbjegli oštećenje plastične drške.

Razmotrite antimikrobne četkice

Još jedan način da poboljšate svoju oralnu higijenu je korišćenje antimikrobnih četkica. Neke od njih imaju čekinje sa dodatkom srebra, za koje njihovi proizvođači tvrde da eliminišu 99 odsto bakterija koje ostaju nakon pranja zuba.

Kako držati četkicu za zube?

Provjerite je li vaša četkica za zube otvorena kad je smjestite na njeno mjesto. Ona bi trebalo da bude na svjetlu i otvorenom vazduhu kako bi se smanjila mogućnost širenja bakterija. Takođe želite da osigurate da vaša četkica ne dodiruje druge, jer to može brzo širiti bakterije sa jedne na drugu. Stavite je u malu čašu na polici nekoliko metara dalje od WC-a ako je moguće.


Što se tiče tih praktičnih poklopaca i futrola, oni mogu spriječiti prljavštinu i bakterije da dospiju na četkicu, ali takođe mogu pomoći onima koje već postoje na četkici da se razvijaju. Rješenje? Provjerite je li vaša četkica za zube potpuno suva prije nego što je spakujete i odaberite držače sa rupama kroz koje prolazi vazduh. Zatvaranje četkica poklopcem podstiče rast mikroorganizama više nego da su ostavljene izložene otvorenom vazduhu, pokazala su istraživanja.

Mnogi su skloni da četkice odlože u ormar za ljekove ili ladice u kupatilu, ali to nije preporučljivo, jer se u tim prostorima zadržava vlaga koja može uzrokovati rast bakterija na četkicama. Ne želite ih ostaviti ni blizu WC-a kako biste izbjegli kontaminaciju nakon puštanja vode.

Kada baciti četkicu za zube?

Ako dlačice više nisu uspravne, ako su tvrde ili se počinju savijati ili spljoštiti poput grane drveta pod teškim snijegom, vrijeme je za bacanje. Naravno, ako ste bolesni, odmah je bacite kako biste osigurali da preostale bakterije ne dovedu do ponovne infekcije. Osim toga, pravilo kaže da bi trebalo mijenjati četkicu na svaka tri do četiri mjeseca. Postavite podsjetnik na telefonu kako nikada ne biste zaboravili da je zamijenite.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -