NaslovnaSavjetiKoliko često treba da mijenjamo četkice za zube?

Koliko često treba da mijenjamo četkice za zube?

- Advertisement -

Većina nas zna da četkice za zube nisu namijenjene da traju vječno. Međutim, vrlo malo ljudi zna da prepozna kada je vrijeme da bacimo četkicu i kupimo novu.

Vjerovatno će se mnogi iznenaditi i smjernicama proizvođača i preporukama stomatologa, ali četkicu za zube bi trebalo da mijenjate svakih 12 do 16 nedelje. Postoje i slučajevi kada ćete možda morati i prije zamijeniti četkicu za zube.

Ako ne zamijenite četkicu ili glavu električne četkice na vrijeme, to može uticati na vaše zdravlje zuba, a može biti i rezultat koje infekcije.

Koliko često bi trebalo da mijenjamo četkice za zube?
Vaša četkica za zube prva je linija odbrane od bakterija koje uzrokuju bolesti desni, karijes i neugodan zadah. Ravne dlačice na četkici i čista i lako prihvatljiva ručka najbolje su za male pokrete u ustima.

Četkica s mekanim dlačicama učinkovito će ukloniti staru hranu i bakterije koje se mogu skupljati oko zuba. Ako slijedite standardnu preporuku četkanja zuba dva minuta po dva puta dnevno, već radite pravu stvar kako biste zaštitili svoje zube. Pranje zuba između svakog obroka i nakon slatkog međuobroka dodatni je korak koji možete preduzeti da biste bili proaktivni u sprječavanju karijesa.

Četkanje dva ili više puta dnevno još uvijek se smatra standardom za ručnu četkicu za zube. Ovom brzinom upotrebe, dlačice na četkici počeće da ispadaju i savinuti se u roku od otprilike tri mjeseca. Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) takođe savjetuju zamjenu četkice za zube svaka tri do četiri mjeseca ili kad god se čini istrošena.

Jednom kad dlačice na četkici nisu više krute, četkica je spremna za smeće. Bez dlačica koje četkaju hranu i naslage, vaša četkica za zube brzo gubi svoju učinkovitost.

Koliko često bi trebalo da mijenjamo glavu električne četkice za zube?
Glave električnih četkica za zube čiste površinu zubi brzim okretanjem ili vibriranjem. Dlačice tih četkica su kraće, što znači da se mogu brže istrošiti. Planirajte da zamijenite glavu četkice na vašoj električnoj četkici svakih 12 nedelja ili čak i ranije. Pripazite na znakove istrošenosti dlačica.

Ostali razlozi za promjenu četkice za zube
*Ako ste vi ili član porodice bili bolesni, dobro je zamijeniti četkicu kao i četkicu svih ostalih u vašoj porodici

*Virusne i bakterijske infekcije posebno su zabrinjavajuće i dobar su razlog da svoju staru četkicu zamijenite novom.
*Ne zaboravite da posmatrate svoje dijete dok pere zube kako biste bili sigurni da glavu četke ne izlažu bilo kojoj drugoj površini osim zuba.
*Ako neko drugi greškom koristi vašu četkicu za zube, riješite je se. Bolje je biti siguran, a različita usta imaju različite bakterije od vaših.

Kako se brinuti za četkicu za zube
Da biste četkicu za zube iskoristili na najbolji mogući način, brinite se o njoj onako kako biste koristili bilo koji drugi alat za ličnu njegu ili higijenu. Ne dijelite četkicu za zube ni sa kim drugim, čak ni sa članovima uže porodice.

Ako je vaša četkica za zube pohranjena u šoljicu ili spremniku s ostalim četkicama, neka im se glave ne dodiruju. Nakon četkanja, četkicu za zube u potpunosti isperite vodom iz slavine. Za dezinfekciju ne treba da koristiti sredstvo za dezinfekciju, ispiranje usta ili vruću vodu.

Takođe vam nije potreban poseban zatvoreni spremnik za održavanje četkice za zube čistom kad nije u upotrebi. Neki od ovih spremnika mogu podstaknuti rast plijesni ili širenje bakterija.

Faktori rizika za upotrebu četkice za zube van preporučenog životnog vijeka
Svaki put kada koristite četkicu za zube, dlačice su izložene vodi i hemikalijama iz vaše zubne paste. To čini dlačice malo slabijima pri svakoj upotrebi. Dlačice se savijaju i uvijaju u novi oblik, koji je poznat kao “rasplamsavanje dlačica”.

Studija iz 2013. godine, pokazala je da 40 dana dosljedne upotrebe čini vašu četkicu za zube manje učinkovitom.

Učesnici studije koji nisu zamijenili četkice za zube 40 dana upotrebe doživjeli su znatno više nakupina naslaga. Vaša četkica za zube važan je alat za oralnu higijenu.

Da biste održavali četkicu i maksimalno iskoristili njen životni vijek, koristite samo vlastitu četkicu i spremite je uspravno i pustite da se osuši na vazduhu. Planirajte da zamijenite četkice za zube svake osobe u vašoj porodici svaka tri do četiri mjeseca i označite svoj kalendar na datum kupovine, kako biste se sjetili kada za to dođe vrijeme.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -