NaslovnaSavjetiStomatolozi o opasnim bakterijama na četkicama - tako zubi propadaju

Stomatolozi o opasnim bakterijama na četkicama – tako zubi propadaju

- Advertisement -

Stručnjaci stomatologije otkrivaju koje opasne bakterije se razmnožavaju na četkicama za zube i kako to da spriječite!

Da li znate šta se dešava sa vašom četkicom, ali i zubima, ukoliko je ne mijenjate i ne čistite redovno? Stomatolozi otkrivaju koje opasne bakterije se razmnožavaju u njima, pogotovo imajući u vidu da je vaše kupatilo njihovo omiljeno stanište.

To potvrđuje i stomatološkinja Fatima Kan – četkice za zube sadrže milione bakterija, međ kojima je i naješća streptokoka.

“Primarna staništa za streptokoke mutans su usta, ždrijelo (grlo) i crijeva. Takođe, razmnožavaju se na površinu gleđi. Njihova glavna ulogu jeste u stvaranju karijesa. Obično, pojavu streptokoke mutansa u šupljinama zuba prati karijes nakon šest do 24 mjeseca”, piše medicinski časopis.

Problem je što se bakterije konstantno unosimo u usnu šupljinu usljed neredovnog čišćenja i mijenjanja četkica za zube.

“Čistimo naslage na zubima koje su pune bakterija, a nešto od toga ostaje na četkici i nakon pranja. To postaje veliki problem ako nam je imunitet oslabljen. Tada se patogene bakterije samo razmnožavaju”, objašnjava stomatološkinja Fatima Kan.

Zato, četkicu za zube držite što dalje od toaleta.

Kada pustite vodu u toaletu, zatvorite poklopac WC šolje kako biste smanjili količinu bakterije ešerihije koli iz fekalija na vašu četkicu za zube.

Takođe, radi prevencije, mijenjajte četkice na svaka tri mjeseca i redovno posjećujte stomatologa.

Ukoliko vam desni krvare nakon pranja zuba, stomatološkinja preporučuje novu četkicu za zube kako biste izbjegli ponovno unošenje i razmnožavanje istih bakterija sa stare četkice.

Dalje, preporuka je da očistite svoje četkice za zube pod mlazom vodom i temeljno ih operete nakon upotrebe, prije nego što ih ostavite da se prirodno osuše na svježem vazduhu.

Zašto? Zato što je vlažno okruženje idealno okruženje za razvoj patogenih bakterija.
“Ako imate prehladu, grip, kovid ili bilo koju virusnu infekciju, obavezno zamijenite i četkicu za zube”, rekla je Kan.

Enterobakterije, Pseudomonas aeruginosa i bakterija Fusobacterium su neke od mnogih vrsta mikroorganizama za koje je utvrđeno da se skupljaju na četkicama za zube za samo mjesec dana, a u velikoj mjeri se razmnožavaju nakon tri mjeseca.

Ovi organizmi mogu da izazovu stvaranje karijesa, halitozi (loš zadah) i gljivičnim infekcijama.

Izvor: Mondo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -