NaslovnaObavještenjaIstraživanje pokazalo da su električne četkice bolje za oralno zdravlje djece

Istraživanje pokazalo da su električne četkice bolje za oralno zdravlje djece

- Advertisement -

Električna ili klasična četkica za zube? Izgleda da nema pravog odgovora koji se može primjeniti na svakoga kad je ova dilema u pitanju, svaka vrsta četkica ima svoje prednosti i man i eksperti savjetuju da izbor bazirate na individualnim potrebama. Međutim, kada je u pitanju oralno zdravlje djece, čini se da su stvari riješene. Najnovije istraživanje donijelo je pobjedu u korist električnih.


Objavljena u časopisu International Journal of Paediatric Dentistry, najnovija studija analizirala je nivoe plaka i gingivitisa tokom četiri sedmice. Učesnici u istraživanju su koristili ili oscilirajuće-rotirajuće električne četkice ili obične manuelne. Istraživanje je uključilo djecu starosti od tri do šest godina kojoj su roditelji i staratelji prali zube, te djecu od sedam do deset godina starosti koja su to radila samostalno.

Do kraja istraživanja, učesnici koji su koristili oba tipa četkica primijetili su smanjenje plaka i gingivitisa. Međutim, ovo je bilo znatno izraženije kod djece koja su koristila električne četkice.

Više od 94 odsto djece starosti od sedam do deset godina doživjelo je veće umanjenje plaka na cijeloj usnoj šupljini, a posebno u stražnjem dijelu usta.

Razlika kod djece od tri do šest godina bila je manja, ali i dalje značajna. Više od polovine njih (55,7 odsto) je imalo veće smanjenje plaka na cijelom području usne šupljine. Ponovno, najveća razlika bila je u pozadini usta, gdje su istraživači primijetili 34,3 odsto veće smanjenje plaka.

Osim toga, gingivitis na cijeloj usnoj šupljini je smanjen za 14 odsto kod djece uzrasta od sedam do deset godina. Nivo gingivitisa u stražnjem dijelu usta bio je niži za 18,8 odsto.

Veoma korisno za dječje oralno zdravlje

Istraživanja pokazuju da je prevalencija gingivitisa kod djece na nivou od čak 91 odsto. Više od polovine petogodišnjaka već je prijavilo prve karijese. Zato korišćenje električnih četkica može značajno pomoći u umanjenju rizika od problema sa oralnim zdravljem.

“Mala djeca vole da koriste električne četkice, ali većina studija fokusirala se samo na to jesu li električne ili klasične četkice bolje za smanjenje zubnog plaka koji uzrokuje karijes i gingivitis kod odraslih. Dokle god djeca koriste svoje električne četkice prema uputstvima proizvođača, rezultati bi trebalo da budu veoma korisni za njihovo oralno zdravlje”, porulčio je profesor Avi Zini, dekan Stomatološkog fakulteta Hebrejskog univerziteta Hadasah i jedan od autora studije o kojoj je riječ.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -