NaslovnaSavjetiKako očuvati oralno zdravlje tokom zime

Kako očuvati oralno zdravlje tokom zime

- Advertisement -

Zbog hladnog vremena i prazničnih užitaka, zima može predstavljati period jedinstvenih preprega za oralnu njegu. Mnogi od nas vole da se tokom tog perioda dobro utople i ulijene u svom domu, uz grickalice i ispijanje toplih napitaka. Zato ponekad i zaboravimo ili jednostavno počnemo da odlažemo obaveze vezane za rutinu održavanja oralne higijene.


Održavanje oralnog zdravlja tokom zime nije samo estetsko pitanje, već ima i dugoročne posljedice po cjelokupno zdravlje. Redovne posjete stomatologu, pravilna higijena i pažljiv izbor ishrane ključni su faktori koji će pomoći u očuvanju zdravih zuba i desni tokom zimske sezone. Evo nekih savjeta kako da sačuvate svoje oralno zdravlje tokom ovog perioda.

Ostanite hidrirani: Zimska suvoća može uticati na oralno zdravlje. Zato se preporučuje da pijete vodu što češće kako bi bi se izborili sa suvim ustima, smanjili broj bakterija i pomogli proizvodnju pljuvačke. Tokom zime se ne osjećate žednim, pa je lako zaboraviti na hidriranje, ali nemojte to sebi dozvoliti.

Održavajte oralnu higijenu: Četkajte i čistite koncem zube redovno kako bi zaustavili nakupljanje plaka, pogotovo za vrijeme zimskih mjeseci. Ne dopustite da se ulijenite. Tokom hladnih jutara je prirodno željeti da ubrzate pranje zuba i izbjegavati čišćenje koncem, ali tako povećavate rizik od karijesa i bolesti desni.

Ograničite vrele napitke: Prekomjerna konzumacija vrelih napitaka može povećati osjetljivost zuba. Zato ih konzumirajte umjereno kako bi zaštitili zubnu gleđ. Meka tkiva takođe mogu biti ugrožena. Sjetite se da je toplo bolje od vrelog, dozvolite piću da se ohladi i razmislite o korišćenju slamčice kako bi zaštitili zube.

Redovne posjete stomatologu: Zakažite rutinske osjete stomatologu kako bi na vrijeme primjetili bilo kakve probleme i održali optimalno oralno zdravlje tokom zime. Hladnoća ne može biti izgovor za odlaganje pregleda. Čuvajte se prehlada. Kašalj, groznica, curenje nosa, ispucale usne, plikovi na usnama, čirevi u ustima, bol u sinusima, glavobolje i upaljeno grlo su simptomi koje ne bi smjeli ignorisati – pokažite ih ljekaru i stomatologu. Koristite osvježivač prostora, održavajte usne i nos vlažnim, ostanite hidrirani.


Adekvatna pasta i četkica: Ojačajte zubnu gleđ fluoridnom pastom za zube kako biste obezbjedili dodatnu zaštitu od zimskih zubnih izazova. Zaštitite svoju četkicu za zube. Držite četkicu na suvom mjestu kako bi prevenirali rast bakterija, posebno u vlažnim zimskim uslovima. Korišćenje četkica sa mekim čekinjama omogućiće da prevenirate eroziju zubne gleđi i iritacije desni tokom hladnog vremena. Veoma je važno i da ne zaboravite da četkate jezik i desni, jer se u suprotnom na njima mogu nakupiti bakterije, što može rezultirati lošim zadahom i drugim problemima.

Smanjite konzumaciju slatkiša: Tokom zimskih praznika može biti posebno izazovno zaštititi se od slatkiša, koji nam se nude sa svih strana. Međutim, važno je postaviti granicu kako bi se zaštitili od propadanja zuba. Takođe bi trebalo da ograničite grickanje, koje je često primamljivo tokom zime, a može dovesti do propadanja zuba ako grickate nešto cijeli dan. Izaberite neljepljive namirnice koje ne sadrže puno šećera, poput suvog voća i nezaslanjenog kikirikija. Neka vaša ishrana bude balansirana, puna vitamina i minerala kako biste podržali svoje oralno zdravlje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -