NaslovnaSavjetiZubi vas bole iako nemate karijes? Ovo bi mogli biti neki od...

Zubi vas bole iako nemate karijes? Ovo bi mogli biti neki od razloga

- Advertisement -

Bol je i u ovom slučaju odbrambeni mehanizam koji nam javlja da nešto sa zubima nije u redu, pa su šanse velike da ćemo reagovati i posjetiti na vrijeme stomatologa, smatra portparol Američke asocijacije stomatologa Džulijus Manc.

Foto: webmd.com

“Ako zagrizete nešto prehladno ili vruće, ili ako je zub pri korijenu već dovoljno istrošen, osjetićete bol zbog koje ćete da pazite da ne grizete na tu stranu i tako čuvati zub. Dakle, radi se prvenstveno o zaštitnom mehanizmu”, smatra Manc i dodaje da bi bilo gore da bol ne osjetimo i tako zub oštetimo do kraja.

Bolna zubna pulpa
Zubna pulpa je meko tkivo prožeto nervnim vlaknima, nalazi se u središtu zuba i okružena je dentinom (unutarašnji sloj zuba) i gleđi. Radi se o najosjetljivijem dijelu zuba i oštećenja mogu izazvati jaku bol jer se tu nalaze i krvne žile i živci.
“Bol je jedini način na koji pulpa zna da odgovori na toplo/hladno i slične nadražaje. Na primjer ako popijete nešto jako vruće, pulpa će odgovoriti tako da vi osjetite bol…” pojašnjava Manc.

Foto: interdent.com

Oštećen ligament
Pulpa nije jedini izvor boli. Parodontni ligament, koji služi kao vezivno tkivo između zuba i kosti može, takođe, biti uzrok. Kako i pulpa i ligament mogu biti osjetljivi i davati iste simptome, teško je znati odakle se bol javlja, a upravo je to zadatak, a i izazov, za svakog stomatologa.

Izvor: Body

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -