NaslovnaObavještenjaU Srbiji preporuke da ordinacije primaju samo hitne slučajeve

U Srbiji preporuke da ordinacije primaju samo hitne slučajeve

- Advertisement -

S obzirom da koronavirus svakim danom sve više i više širi, tako su i stomatološke komore iz okruženja dale smjernice ordinacijama kako da rade u ovim uslovima. U Crnoj Gori se rad nastavlja kao i do sada, u Republici Srpskoj su se zatvorile privatne ordinacije, dok u Federaciji BiH nema preporuka da se zatvaraju.

U Makedoniji se primaju samo hitni slučajevi, dok je Hrvatska ostavila svim ordinacijama da samostalno odluče da li će da rade ili ne. Oglasila se i Stomatološka komora Srbije, zajedno sa Stomatološkim fakultet Univerziteta u Beogradu i Republičkom stručnom komisijom za stomatologiju. Preporuka je ordinacijama da primaju samo hitne slučajeve.

„Do sada nije postignut konsenzus o pružanju stomatoloških usluga tokom epidemije COVID-19. Na temelju iskustva iz Kine, kao i relevantnih smjernica i istraživanja, mogu se dati sljedeće preporuke, kako bi se rizik kome se izlažu pacijenti i članovi stomatološkog tima sveo na minimum. Stomatolozi treba da preduzmu stroge mjere lične zaštite. Da uglavnom vrše terapiju hitnih slučajeva, tj pružanje prve pomoći, a da izbjegavaju ili svedu na minimum ostale stomatološke intervencije. Potrebno je sprovoditi redovne mjere zaštite svih članova stomatološkog tima. Obavezno je korišćenje zaštitne opreme za jednokratnu upotrebu (maske, rukavice, kape) i zaštitnih naočara/vizira“, kaže se u saopštenju.

Foto: quataroilandgosdirectoryblogspot.com

Prije dolaska pacijenta, potrebno je da ispuni jednu vrstu upitnika.
„Obavezno telefonom provjeriti svakog pacijenta na dan njegovog dolaska u ordinaciju – da li ste u posljednjih 14 dana putovali u rizična područja? Da li ste imali bilo kakve kontakte sa osobama koje su u posljednjih 14 dana boravile u rizičnim područjima? Da li ste u posljednjih 14 dana imali kontakt sa osobama koje su zaražene sa COVID 19? Da li ste u posljednjih 14 dana imali povišenu temperaturu, respiratorne probleme (kašalj, kijanje), dijareju ili bilo kakav simptom gripa? Ukoliko pacijent odgovori sa “NE” na sva postavljena pitanja, može doći u ordinaciju, a treba ga zamoliti, ukoliko je moguće, da dođe bez pratnje. Ukoliko pacijent odgovori sa “DA” makar i na jedno pitanje, posjetu treba odložiti.

Foto: 3dental.ie

Date su preporuke kako treba da se pripremi čekaonica (dezinfikovati površine i predmete sa kojima je pacijent bio u kontaktu 70% alkoholom ili 0.1% Na hipohloritom, razmaknuti stolice u čekaonici…), kao i za postupke pacijenata (mora oprati ruke nakon ulaska u ordinaciju u trajanju od minuta i potom ih dezinfikovati, prije tretmana pacijentu dati da ispere usta rastvorom 1-3% vodonik peroksida i 1% povidon joda (preparati na bazi hlor heksidina nemaju uticaja), smanjiti na najmanju moguću mjeru intervencije koje provociraju kašalj i intervencije koje podrazumijevaju proizvodnju aerosola (turbina, ultrazvučni aparat, korišćenje pustera)…

Sve preporuke možete naći na sljedećem linku: http://www.stomkoms.org/cr/articles/aktuelnosti/preporuke-za-stomatoloske-ordinacije-tokom-trajanja-epidemije-covid-19-708

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -