NaslovnaObavještenjaZnačaj oralne higijene za opšte zdravlje

Značaj oralne higijene za opšte zdravlje

- Advertisement -

Oralna higijena često se percipira kao usko povezana samo sa zdravljem usta i zuba. Međutim, njen značaj seže daleko izvan toga, imajući direktan i indirektan uticaj na cjelokupno zdravlje pojedinca.

Naša usta nisu samo alatka za konzumaciju hrane, već i ulazna tačka za mnoge bakterije koje mogu uticati na različite dijelove našeg organizma. Oralna higijena ne samo da sprječava razvoj karijesa, gingivitisa i periodontitisa, već ima i širi spektar uticaja, povezan sa bolestima kao što su dijabetes, bolesti srca i moždanog udara. U nekim slučajevima, loša oralna higijena može čak i poslužiti kao rani indikator ovih stanja.

ranje zuba
Foto: freepik.com

Kroz različite studije naučnici su otkrili da mikroorganizmi iz naših usta, ukoliko dospiju u krvotok, mogu izazvati upalne procese na drugim mjestima u tijelu, što pokazuje koliko je zaista važno održavanje oralne higijene. Ovaj tekst će se fokusirati na značaj oralne higijene za opšte zdravlje, ističući ne samo poznate efekte na zube i desni, već i sveobuhvatniji uticaj na cjelokupno zdravlje. Naša namjera je da podstaknemo veću svijest o važnosti oralne higijene i istaknemo ulogu koju svako od nas može igrati u očuvanju sopstvenog zdravlja, kao i zdravlja naše zajednice.

Stomatološka ordinacija: vaš partner u očuvanju zdravlja
Neizostavan partner na putu očuvanja i unapređenja našeg oralnog i opšteg zdravlja je stomatološka ordinacija. Posjeta stomatologu nije važna samo kada imate akutan problem, bol ili neugodnost, već se i redovna kontrola smatra kao odličan osnov za dobro očuvanje oralnog zdravlja. Stomatološka ordinacija je mjesto gdje se obavljaju pregledi, dijagnostika i liječenje različitih stanja usne duplje, zuba, desni i drugih struktura.

Foto: dentalnews.com

Ovdje stručnjaci mogu da identifikuju potencijalne probleme prije nego što postanu ozbiljni i gdje se sprovode preventivne mjere. Stomatolozi su obučeni da prepoznaju znakove bolesti koje se prvo manifestuju u usnoj duplji, a mogu biti povezani sa širim zdravstvenim problemima. Na primjer, neke bolesti srca, dijabetes, pa čak i neke vrste raka mogu pokazati prve znake u ustima. Takođe, postojeći problemi sa zdravljem zuba i desni mogu uticati na šire zdravstvene probleme.

Kada je u pitanju stomatološka ordinacija, redovne posjete stomatologu mogu pomoći u otkrivanju ovih simptoma na vrijeme. Sprovodeći redovne kontrole, stomatolozi mogu pratiti vaše oralno zdravlje, predvidjeti moguće probleme i preporučiti odgovarajući tretman ili preventivne mjere. Oralno zdravlje je usko povezano sa opštim zdravljem i stoga treba da tretirate svog stomatologa kao ključnog partnera u održavanju vašeg zdravlja. Individualnim pristupom, edukacijom i blagovremenim intervencijama, stomatološka ordinacija je mjesto gdje možete poboljšati ne samo zdravlje vaših usta i zuba, već i opšte dobro.

Povezanost oralne higijene i sistemskih oboljenja
Oralna higijena i zdravlje usne šupljine tesno su povezani sa sistemskim zdravljem. To znači da loša oralna higijena može uticati na druge dijelove tijela, a ne samo na usta i zube. Na primjer, periodontalna bolest, stanje koje karakteriše upala i infekcija desni, može se povezati sa kardiovaskularnim bolestima. Bakterije iz usne šupljine mogu dospevati u krvotok, gdje mogu izazvati upalu i oštećenje krvnih sudova.

Oralna higijena takođe igra važnu ulogu kod pacijenata sa dijabetesom. Dijabetes može povećati rizik od različitih oralnih oboljenja, uključujući periodontalnu bolest, a sa druge strane, ozbiljna periodontalna bolest može otežati kontrolu nivoa šećera u krvi, što dodatno komplikuje dijabetes. Uz to, mnoge studije pokazuju da su oralne infekcije povezane s povećanim rizikom od respiratornih bolesti, kao što su pneumonija, posebno kod starijih osoba. Ovi primjeri samo naglašavaju značaj održavanja oralne higijene, ne samo za zdravlje usta i zuba, već i za opšte zdravlje.

Pravilna tehnika pranje zuba kao prevencija oralnih bolesti
Pravilna tehnika pranja zuba je ključni dio održavanja oralne higijene i prevencije oralnih bolesti. Loše tehnike pranja mogu ostaviti hranu i plak na zubima, što može dovesti do karijesa i bolesti desni. Prvo, trebalo bi da koristite četkicu s mekim vlaknima, koja će očistiti zube, a da ne ošteti desni. Pranje bi trebalo da traje najmanje dva minuta, a pranju svakog kvadranta usta (gore-lijevo, gore-desno, dole-lijevo, dole-desno) treba posvetiti oko 30 sekundi.

Kada perete zube, četkicu postavite pod uglom od 45 stepeni prema desnima i lagano pravite male kružne pokrete, pokrivajući sve površine zuba. Ne zaboravite da operete i jezik, jer se na njemu takođe nakupljaju bakterije. Korišćenje zubnog konca bi trebalo biti dio svakodnevne rutine, jer četkica ne može ukloniti sve ostatke hrane i plaka između zuba. Trebali biste koristiti konac barem jednom dnevno. Pravilna tehnika pranja zuba, uz redovno korišćenje zubnog konca, može značajno smanjiti rizik od oralnih bolesti i pomoći vam da očuvate svoje oralno i opšte zdravlje.

Izvor: Centar zdravlja

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -