Sve blagodeti pljuvačke

  Pljuvačka se sastoji od čak 99 odsto vode, u složenoj kombinaciji sa malo proteina, minerala, vitamina, hormona i nekih drugih spojeva, kao i ostacima hrane, zubne paste i svega što ste stavljali u svoju usnu duplju.

  U ustima se nalazi stotine pljuvačnih žlijezda koje u prosjeku dnevno proizvedu četvrtinu jedne šoljice pljuvačke. Ali, oslobađanje pljuvačke značajno zavisi od osobe do osobe, menja se pod određenim okolnostima i tokom određenih dana. Na primer, znatno manje pljuvačke se proizvodi dok spavate i ne unosite dovoljno tečnosti, a proizvodnja pljuvačke uopšteno se prirodno smanjuje starenjem.

  Podmazivanje usne duplje

  Molekuli proteina su ključne za podmazivanje usne duplje. One su te koje vam pomažu da žvaćete, govorite i gutate. One čine zaštitni sloj na vašim zubima i desnima i učestvuju u zaštiti od bakterija, regulišu pH vrijednost i na taj način štite od karijesa.

  Regulacija pH vrijednosti

  Pljuvačka štiti zube i desni, podmazuje usnu šupljinu i pomaže u regulaciji kiseline u usnoj duplji i postizanju pH ravnoteže. Omogućava stvaranje uslova u kojima dolazi do apsorpcije minerala. Upravo zbog toga oni čija su usta hronično suva, imaju povećanu vjerovatnoću od nastanka karijesa i bolesti desni.

  Dio digestivnog sistema

  Pljuvačka sadrži enzime zbog kojih proces varenja počinje u samoj usnoj šupljini. Ti enzimi pomažu u razgradnji skroba i masti. Vlaže hranu koju žvaćete i omogućavaju vam gutanje. Molekuli hrane se moraju početi razgrađivati u ustima, kako bi ih čulni receptori (kiselo, slatko, slano i slatko) mogli prepoznati.

  Borba protiv mikroorganizama

  Pljuvačka sadrži antitela koja pomažu u borbi protiv mikroorganizama, supstance koje pospješuju obnavljanje ćelija i pomažu u prevenciji zgrušavanja krvi. To je jako važno u trenucima kada imate povredu unutar usne duplje. Upravo zbog tih supstanci rane unutar usne šupljine obično zarastaju puno brže nego bilo gdje drugdje na tijelu.

  Manjak proizvodnje pljuvačke

  Kada ste uznemireni ili uplašeni, količina pljuvačke koja se proizvodi je smanjena. Toplo vrijeme, neadekvatan unos tečnosti, naporna vježba, brojni ljekovi i niz medicinskih stanja mogu uzrokovati smanjenu proizvodnju pljuvačke i suvoću usne duplje. Pušenje i disanje kroz usta takođe isušuje usnu šupljinu.

  Za dijagnostikovanje bolesti i stanja

  Pljuvačka se može koristiti za analizu unosa alkohola, pušenje i korišćenje droga. Takođe se može koristiti za dijagnostifikovanje velikog broja medicinskih stanja. Antitijela u pljuvački mogu ukazati na HIV i hepatitis C. Pljuvačka se vrlo često koristi za dijagnosticiranje bolesti, odmah uz krv.

  Izvor: kucnilekar.com

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.