NaslovnaSavjetiZnačaj ishrane za oralno zdravlje: Šta bi trebalo jesti, a šta izbjegavati

Značaj ishrane za oralno zdravlje: Šta bi trebalo jesti, a šta izbjegavati

- Advertisement -

Čuli ste sigurno za onu: “Ti si ono što jedeš”. E pa vaša ishrana može uticati i na vaše oralno zdravlje, kao i na opšte. Kako je to moguće i što bi trebalo da jedete, a što da izbjegavate?

Uticaj loše ishrane

Ako razmišljate o svom tijelu kao o mašini, njoj je potrebno pravo gorivo da bi održavala sve glavne sisteme u redu.

Uravnotežena ishrana pruža hranljive sastojke koji su potrebni za normalno funkcionisanje u svim aspektima vašeg života, bilo da pruža dovoljno energije da prošetate psa nakon posla, omogućava spavanje, koncentraciju tokom važnog sastanka ili osigurava da tijelo može održavati sve, od normalne obnove stanica do zacjeljivanja ako imate bolest ili povredu.

Loša ishrana, međutim, može vašem tijelu pružiti puno goriva, ali goriva koja je niskog kvaliteta i često bogato kalorijama. To može uticati na vašu tjelesnu masu, kao i na strukture vaših usta.

Zašto je neka hrana loša za oralno zdravlje?

Loša ishrana može uticati na naša usta na više načina, uključujući sljedeće:


Slaba uhranjenost može uzrokovati dentalne probleme

Mnoga sistemska istraživanja su otkrile da nedostatak mikro i makro nutrijenata može dovesti do povećanog rizika od uobičajenih dentalnih problema kao što su:


Zato ako želite da izbjegnete ove uobičajene probleme, možda bi trebalo da razmislite o tome što konzumirate tokom dana.

Prekomjerna konzumacija može dovesti do karijesa i plaka

Svi znamo da je hrana bogata šećerom loša za zube, zar ne? Možda niste svjesni, međutim, uticaja koje prekomjerna konzumacija ugljenih hidrata i skroba može imati na vaše zube. Čim počnete da jedete, enzim koji se zove amilaza u vašoj pljuvačkoj pomaže u razgradnju šećera prisutnog u ugljenim hidratima i skrobu, oslobađajući ih na vaše zube.

Zatim oralne bakterije, koje se prirodno nalaze u ustima, počinju da se goste ovim šećerima, proizvodeći kiselinu koja slabi zubnu gleđ u međuvremenu, što može dovesti do karijesa.

Ovaj proces ponekad se naziva napadom kiseline – i svaki put kada jedete, nehotice možete izložiti usta daljim napadima kiseline ako jedete više štetne hrane.

Hrana koju bi trebalo izbjegavati radi boljeg oralnog zdravlja

Nije moguće, niti je preporučljivo, izbjegavati sav šećer, ugljene hidrate i skrob kako biste sačuvali svoj osmijeh. To je bitna vrsta hrane koja je puna makronutrijenata koji vašem tijelu pomažu da imate dovoljno energije.

Međutim, vrijedi razmisliti o vašem izboru šećera, ugljenih hidrata i skroba, jer su u većini supermarketa dostupne nutritivno bogatije, manje štetne opcije.

Zamijenite:

Rafinirane ugljene hidrate i skrob – kao što su bijeli hleb i riža, čips i peciva.

Sa:

Žitaricama – integralni hleb, smeđa riža, mahunarke, voće i povrće.

Zamijenite:

Rafinirane “dodate” šećere – poput slatkiša, deserta i gaziranih pića.

Sa:

Prirodno prisutnim šećerima – poput fruktoze, koja se nalazi u voću, i laktoze koja potiče iz mliječnih proizvoda.

Takođe je vrijedno napomenuti da je konzumiranje bilo kakvog šećera, ugljenih hidrata i skroba najbolje ograničiti na glavne obroke – jer u tim trenucima prirodno proizvodite više pljuvačke, što može pomoći u ispiranju čestica hrane.

Slično tome, ograničavanjem napada kiseline na glavne obroke, ograničavate broj prilika kada su vaši zubi izloženi oštećenju.

Na kraju, gledajte da pijete vodu za vrijeme obroka, jer će to pomoći da isperete usta dok jedete i spriječiti nakupljanje ostataka na zubima.

Hrana koja je dobra za vaš osmijeh

Pitate se postoji li nešto što možete jesti da biste pomogli svom oralnom zdravlju? Evo hrane u kojoj možete uživati:

Mliječni proizvodi, poput sira, mlijeka i jogurta – puni kalcijuma, proteina i nekih probiotika koji jačaju zubnu gleđ i mogu pomoći u borbi protiv loših bakterija u ustima i tijelu.

Lisnato zeleno povrće, poput kelja i spanaća – niskokalorično, ali bogato vitaminima i mineralima, lisnato zeleno povrće čak može pomoći u liječenju bolesti desni.

Hrskavo povrće, poput šargarepe i celera – povrće koje je hrskavo podstiče proizvodnju pljuvačke, dok istovremeno pruža minerale, vitamine, vlakna i antioksidanse. Takođe pomažu masiranje desni i uklanjanje čestica hrane i bakterija sa zuba.

Jabuke – poput hrskavog povrća, jabuke su puna benefita, prirodno su slatke, a tekstura može pomoći u čišćenju usta i zuba.

Bademi – niski novi šećera i puni su kalcijuma i proteina, bademi takođe mogu pomoći u očuvanju zdravlja vilice tako što će se ona baviti malo tvrđom hranom.

Proteini poput lososa i pilećeg mesa – puni proteina i drugih važnih vitamina i minerala, pileće meso i riba odlični su za oralno zdravlje.

Imajte ove savjete u vidu kada budete planirali šta ćete jesti ubuduće, kako bi održali vaše opšte, ali i oralno zdravlje na najvećem nivou. Prijatno!

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -