NaslovnaObavještenjaIstraživanje: Ugljeni hidrati ne moraju nužno biti loši po oralno zdravlje

Istraživanje: Ugljeni hidrati ne moraju nužno biti loši po oralno zdravlje

- Advertisement -

Danas nam je na raspolaganju ogroman broj raznih preporuka za ishranu, i nije lako znati šta je zapravo dobro, a šta ne primeniti u ishrani. Stoga nam nije iznenađujući izveštaj koji je nedavno objavila Svetska zdravstvena organizacija u kojem se navodi da ishrana bogata ugljenim hidratima iz integralnih žitarica manje negativno utiče na oralno zdravlje od ishrane bogate skrobom, kao što je npr. hleb od bijelog brašna.

Izveštaj SZO je rezultat analize koju su uradili istraživači sa Univerziteta u Njukaslu koja je obuhvatila 33 naučna rada sa temom koja povezuje skrob i oralno zdravlje. Analizirani naučni radovi su bila istraživanja povezanosti hrane koja sadrži brzo svarljivi skrob, kao što su bijeli hleb, kolači, perece i sporije svarljivi skrob, kao što su mahunarke i integralne žitarice, s pojavom dentalnog karijesa, kancera usne duplje i parodontalnih oboljenja.

Istraživači su ustanovili da ne postoje dokazi koji ukazuju na povezanost između količine unijetog skroba i pojave karijesa. Međutim, veća konzumacija brzo svarljivog skroba povezana je sa povećanim rizikom od pojave karijesa jer se taj skrob razlaže u šećer već u usnoj duplji djelovanjem enzima amilaza koji se nalazi u pljuvački. Ova analiza je pored toga zaključila da sporo svarljivi skrob može da zaštiti od pojave parodontalnih oboljenja i da dovede do smanjenja rizika od pojave oralnog kancera, međutim ovi podaci nisu relevantni jer su objavljeni u malom broju istraživanja i na manjem broju uzoraka.

– I pored velike mode potpunog izbjegavanja ugljenih hidrata u ishrani, ova analiza je pokazala da ishrana bogata ugljenim hidratima nije loša za oralno zdravlje ukoliko se ne unose šećeri tj. ako se bazira na ishrani namirnica (tijesta, hleba) od integralnih žitarica. Rešenje je u kupovini integralnog brašna i proizvoda od integralnoh žitarica – izjavio je istraživač dr Paula Mojnihan (Dr Paula Moynihan),  professor n akatedri za Ishranu i oralno zdravlje na Fakultetu za dentalne nauke Univerziteta u Njukaslu.

Svjetska zdravstvena organizacija je u procesu izmjene smjernica za konzumaciju ugljenih hidrata. Trenutne smjernice preporučuju smanjivanje unosa prerađenih šećera iz voćnih sokova, meda i slatkiša na manje od 10 odsto od ukupnog unosa kalorija.

Istraživanje, pod naslovom “Effects of starch on oral health: Systematic review to inform WHO guideline”, objavljeno je 3. avgusta 2018.godine u onlajn izdanju časopisa  the Journal of Dental Research, uz naknadnu objavu u štampanom izdanju.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -