fbpx
NaslovnaSavjetiBakterije i gljivice mogu da se kreću po površini zuba, a najopasnije...

Bakterije i gljivice mogu da se kreću po površini zuba, a najopasnije je kada djeluju zajedno

- Advertisement -

Najnovija studija ustanovila je da su bakterije i gljivice sposobne za složeno kretanje i pokrećući stvaranje karijesa.

Znamo da većina nas radije ne razmišlja o mikrobima koji izazivaju karijes i napadaju našu usnu duplju, prenosi “Scientificamerican”. Oni oblažu naše zube, hrane se šećerima kao i mi i izlučuju kiseline koja prave rupe u našoj gleđi, a kompletna slika je još neprijatnija.

Nova studija objavljena u “Proceedings of the National Academy of Sciences USA” pokazuje da armije gljivica i bakterija mogu da šetaju po površini naših zuba šireći propadanje zuba mnogo brže nego što mislimo.
“U prošlosti se znalo da su to bile samo bakterije koje se nakupljaju jedna po jedna i izazivaju karijes”, kazao je autor studije Hjun Ku, mikrobiolog i zubar sa Univerziteta u Pensilvaniji.

Njegov tim je sakupio uzorke pljuvačke od mališana sa teškim karijesima i pronašli prirodne skupove bakterija streptokoka i gljivica kandida albincas. Ove bakterije i glivice nisu bile prisutne u pljuvačkama djece sa zdravim zubima. Gledanje ovih patogenih pod mikroskopom otkrilo je da su sposobne za složeno kretanje.

Ukoliko su grupe bakterija i gljivica bile blizu dešavalo se da se spoje. Mikrobi u ustima su poput zajednice koja pokušava da proširi svoju teritoriju. Tim je otkrio da su bakterijsko-gljivična partnerstva rasla brže i bila otpornija na uklanjanje mehaničkom silom ili antimikrobnim hemikalijama nego same gljivice ili bakterije.

Buduća istraživanja bi mogla da utvrde ko je najviše izložen riziku od razvoja bakterijsko-gljivičnih skupova kao i najbolji način za njihovo liječenje. Proučavanje interakcija između bakterija i gljivica bi moglo da nam pomogne da se odbranimo od njihovog širenja.

Izvor: Telegraf

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -