NaslovnaSavjetiSuva usta – kako utiču na oralno zdravlje?

Suva usta – kako utiču na oralno zdravlje?

- Advertisement -

Suva usta još nazivamo kserotomija. Ovaj sindrom izazvan je nedostatnom proizvodnjom sline u ustima. Proizvodnja sline nije slučajna. Slina ima važnu ulogu u našem oralnom zdravlju.

Upravo slina je zaslužna za zdravlje usta i desni. Smanjene količine sline onemogućavaju održavanje potrebnih uslova za zdrave zube i desni. Saznajte kako suva usta utiču na oralno zdravlje pacijenata.

Nezavisno o dobi, većina pacijenata se u nekom razdoblju života susretne s ovim sindromom. Ipak, najviše slučajeva bilježimo kod starijih pacijenata. Starije osobe sklonije su da pate od ovog sindroma zbog većeg broja lijekova koje svakodnevno koriste. Prepoznajte simptome i probleme povezane uz kserotomiju.

Suva usta
Suva usta uzrok su manjka lučenja sline. Suvoća usta može biti izazvana fiziološkim ili patološkim uzrocima. Najčešće se javlja kod odraslih, no može se primjetiti i kod adolescenata. Može nastati kao kontraindikacija na medicinski lijek koji pacijent koristi. Može ga izazvati zdravstveno stanje poput dijabetesa. No može ga izazvati i stres.

Šta uzrokuje suva usta?
*Dehidracija
*Pušenje
*Autoimune bolesti
*Stres i anksioznost
*Lijekovi

Foto: sunstargum.com

Funkcija sline u oralnom zdravlju
Slina djeluje kao dezinfekcijsko sredstvo u našim ustima. Slina vlaži usta i zube te remineralizuje gleđ. Njome uspješno uklanjamo bakterije iz usta a da toga nismo ni svjesni.

Neutralizirajući efekat uspješno djeluje u slučaju pojačane kiselosti. Osim što pomaže u razgradnji hrane, ona ima i antibakterijsko djelovanje. Kada se usta ne vlaže, broj bakterija u ustima raste. To je često uzrok lošeg zadaha. Tim iskusnih stomatologa želi pružiti sigurno i ugodno okruženje za pacijente. Briga za vaše oralno zdravlje počinje u našoj ordinaciji.

Želimo da stvorimo povjerenje između stručnog stomatološkog tima i pacijenata. Želimo da postignemo redovnu brigu za vaše zdravlje i osmijeh. Kako bismo usrećili vaš osmijeh potrebno je da otklonite sve negativne uticaje na oralno zdravlje pacijenta. Na taj način, pacijent dobija sve potrebne informacije o prilagođenoj individualnoj njezi u skladu s potrebama pacijenta.

Suva usta – negativan uticaj na oralno zdravlje
Slina vlaži usta i uništava bakterije iz hrane. Dovoljna količina sline pomaže da održavate zube zdravima. Nedostatak sline šteti zubima i dovodi do pojave zadaha. U nedostatku lučenja sline zubi su skloniji nastanku i razvoju karijesa.

Plak i bakterije konstantno napadaju vaše zube. Nedostaje li vam sline, bakterije će biti sklonije da se talože na zub. Slina uništava bakterije i poželjno je sredstvo u borbi protiv karijesa. Slina je prirodni mehanizam kojim uništavamo bakterije i štitimo oralno zdravlje.

Kako prepoznati suva usta?
Simptomi po kojima prepoznajemo suva usta mogu uključivati konstantno ispucane usne, grub jezik, stalna žeđ, suvo grlo, zadah, poteškoće prilikom gutanja. Budite li se ujutro sa suvim ustima? Traje li suvoća satima?

Započnite sa unošenjem veće količine tekućine. Potrebna je stalna hidratacija. Vlažite usta stalnom konzumacijom tekućine, najbolje vode. Tekućinu možete unositi na više načina. Volite li jesti supu?! To je dobar način za dodatnim unosom tekućine u organizam. Prepoznajte simptome suvih usta i izbjegnite popravak zuba!

Kako liječimo suva usta?
*Zubna pasta s fluorom najbolja je preporuka za održavanje gleđi i zaštitu zuba od karijesa.
*Održavajte detaljnu higijenu usta.
*Redovno posjećujte stomatologa kako karijes ne bi prošao neprimijećeno.
*Redovno obavljajte profesionalno čišćenje kamenca, pjeskarenje i poliranje zuba.
*U apoteci možete zatražiti sredstvo koje podstiče lučenje sline.
*Žvakanje žvakače gume potiče lučenje sline i snižava ph u ustima.

Savjet stomatologa
Pojavi li se sindrom suvih usta savjetujemo pacijente da obrate pažnju zadovoljava li unos tekućine dnevni preporučeni unos. Izbjegavajte konzumaciju alkohola i pušenje. Ovo je još jedan podsticaj da raskinete s lošim navikama. Znate li da manjak salivacije može prouzrokovati brojne bolesti usne šupljine?!

Birajte bezalkoholne vodice za usta. Preporučamo da smanjite unos kofeina. Smanjite unos soli. So je opasna iz puno razloga no jedan od razloga je i dehidracija. Ukoliko se javi zabrinutost ili pacijent sam primjeti da pati od kserotomije, preporučujemo da porazgovarate s nama i zajedno ćemo pronaći uzrok i rješenje za vaš problem.

Zajedno zaključujemo kako kserotomija ili sindrom suvih usta kod pacijenata povećava mogućnost nastanka i razvoja karijesa.

Patite li od ovog sindroma potrebno je da vodite jako detaljnu oralnu higijenu. Zato preporučujemo da koristite zubnu pastu s dodatkom fluora. Korišćenje zubne paste s dodatkom fluora može pomoći pri obnavljanju zubne gleđi. Pijte više tekućine. Prepoznajte šta je uzrok vašeg stanja kako bi zajedno mogli da pronaći rješenje. Izbjegnite simptom suvih usta. Pojačajte lučenje sline žvakanjem žvake ili sredstvima za pojačano lučenje sline.

Izvor: Dentusperfektus

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -