NaslovnaSavjetiZašto zube ne treba prati odmah poslije jela?

Zašto zube ne treba prati odmah poslije jela?

- Advertisement -

Na pitanje kakvo nam je oralno zdravlje najbolje odgovaraju podaci Instituta “Batut”, svega 16,5 odsto građana Srbije starijih od 25 godina ima sve svoje zube, a 36 odsto 12-godišnjaka ima sve zdrave zube. Najmlađi su i najredovniji u pranju zuba.

„Oralno zdravlje i loša oralna higijena utiču na sistemsko zdravlje. Bakterije uz usta prolaze kroz moždanu barijeru i mogu da ga oštete. Ukoliko imate dijabetes, a imate i loše oralno zdravlje sasvim je moguće da vam terapija za dijabetes neće reagovati zbog bakterija iz usta“, navodi specijalista parodontologije i oralne medicine, dr Nataša Martić za RTS.

Od izbijanja prvih zuba treba da se počne sa održavanjem zuba i higijene usta i da se sa time nastavi tokom života.

„Savjetujem roditelje da djecu počnu da dovode kod stomatologa dok još nema nikakvih problema. Kada ih vode na redovne kontrole kod pedijatra neka se jave i stomatologu, upoznaju se sa njim i atmosferom u ordinaciji i na taj način razvije jedan odnos i povjerenje“, dodaje Martićeva.

Njega zuba kod odraslih i djece i faktori rizika veoma se razlikuju

„Djeca i mladi su u riziku od nastanka karijesa. Kako se stari rizik od oboljevanja od karijesa opada, ali raste rizik od pojave parodontopatije i gingivitisa. Zbog toga, djeca i mladi moraju da obrate pažnju na uklanjanje naslaga sa griznih površina, a odrasle osobe naslage između zuba i u zoni uz desni“, objašnjava specijalistkinja parodontologije i oralne medicine.

Prema njenim riječima, zube je dovoljno prati dva puta dnevno. Preporučuje se korišćenje mekih četkica, sredstava za čišćenje prostora između zuba.

pranje zuba
Foto: dimensionsofdentalhygiene.com

„Suprotno uvreženom mišljenju ne treba prati zube odmah poslije jela, jer se u tom periodu pokreću prirodni odbrambeni mehanizmi, pljuvačka je bogata mineralima, imuniglobulinima, razvija se puferski sistem koji reguliše kiselu sredinu u ustima. Drugi razlog je zato što je zubna gleđ poslije jela mekana i može se lakše oštetiti“, ističe Nataša Martić.

Izvor: N1

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -