NaslovnaObavještenjaNaučnici potvrdili: Oralno zdravlje je povezano sa kardiovaskularnim bolestima

Naučnici potvrdili: Oralno zdravlje je povezano sa kardiovaskularnim bolestima

- Advertisement -

Prema istraživanjima oralne inflamacije (stomatitis) koja se dešava prije parodontitisa, veće zapaljenje ukazuje da osoba ima manji broj zdravih arterija i samim tim veće šanse da razvije kardiovaskularne bolesti. Samo u Crnoj Gori od kardiovaskularnih bolesti godišnje oboli više od hiljadu ljudi prema podacima Instituta za javno zdravlje.

Jedan od autora pomenute studije, dr Trevor King sa Univerziteta Mekmaster objasnio da čak i kod mladih odraslih osoba slabiji stomatitis može imati uticaj na kardiovaskularno zdravlje, piše Zenopa.

Naučnici su utvrdili da oralne infekcije mogu uticati na kapacitet arterija da generišu azot-oksid, koji im omogućava da reaguju na promjene u krvotoku.

“Sve više vidimo povezanost između oralnog zdravlja i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Pošto vidimo da oralno zdravlje može uticati na rizik od razvitka kardiovaskularnih bolesti čak i kod mladih i zdravih osoba, moramo primjeniti holistički pristup što ranije”, kazao je Ker Jung Hong, koji je predvodio istraživanje na Univerzitetu Mekmaster.

Još jedan od učesnika istraživanja, dr Majkl Glogauer izjavio je da bi se na redovnim pregledima kod stomatologa mogao koristiti standardni test ispiranja usta kako bi se kod pacijenata ustanovio stepen stomatitisa.

Naučnici su došli do zaključka da bez obzira na starosnu dob i zdravstveno stanje osobe, loša oralna higijena može značajno podstaći kardiovaskularne bolesti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -