NaslovnaSavjetiZarastanje zubnog mesa nakon vađenja zuba

Zarastanje zubnog mesa nakon vađenja zuba

- Advertisement -

Stomatolozi i oralni hirurzi izvode vađenje zuba iz više razloga. Najčešće problem stvaraju umnjaci ili jako oštećeni zubi karijesom.

Postoje situacije kada se stomatolog opredjeljuje za uklanjanje zuba kod stisnutog rasporeda zuba u vilici ili zbog postavljanja ortodontskog aparatića. Ekstrakcije zuba većinom izvodi stomatolog, dok se kod komplikovanih ekstrakcija pristupa hirurškim putem i njih izvodi oralni hirurg.

Foto: eurodenture.com

Česte indikacije:
*Veliki karijes
*Bolesti desni
*Zubne infekcije
*Trauma / ozljeda zuba ili okolne kosti
*Komplikacije kod umnjaka
*Priprema za zubnu protezu
*Mliječni zubi koji sami od sebe ne ispadaju na vrijeme

Vađenje zuba
Prava vrsta vađenja zuba ovisi o obliku, veličini, položaju i mjestu zuba u vilici. Postoje jednostavne hirurške ekstrakcije zuba. Jednostavna ekstrakcija podrazumjeva zub koji je vidljiv iznad desni i koji stomatolog može ukloniti u jednom komadu. Hirurška ekstrakcija je dosta složenija, izvodi je oralni hirurg i uključuje uklanjanje tkiva desni, kosti ili oboje. Hirurg često uklanja zub u komadima.

Umnjaci su posljednji zubi koji izbijaju i obično prvi zahtijevaju vađenje, jer kod mnogih ljudi su impaktirani. To znači da nisu u potpunosti izašli iz desni. Vađenje umnjaka uobičajen je postupak u oralnoj hirurgiji. Za početak obavljaju se konsultacije sa stomatologom, traži se temeljna istorija bolesti, da li pacijent boluje od nekog drugog oboljenja, da li trenutno koristi određenu terapiju i da li je alergičan na nešto.

Foto: freepik.com

Zub se potom slika, kako bi se ustanovio oblik i položaj korjena zuba. Prije samog početka ekstrakcije pacijent će dobiti anesteziju. Injekcija lokalnog anestetika daje se u blizini mjesta ekstrakcije, te pacijent neće osjetiti bol, ali može očekivati da će osjetiti pritisak na zub. Takođe može se čuti brušenje i pucanje kostiju ili zuba.

Nekim pacijentima iskustvo je neugodno i uznemirujuće, ali većinom prolazi bez komplikacija i neočekivano brzo. Bol će se nastaviti nekoliko sati nakon ekstrakcije zuba, ali stomatolog će se pobrinuti da pacijentu propiše adekvatne analgetike kako bi i sam oporavak poslije ekstrakcije bio što ugodniji za pacijenta. Pacijent, takođe, može zatražiti dodatne anestezijske ili sedativne lijekove kako bi se ublažila anksioznost tokom postupka.

Nakon što je zub uklonjen mogu biti potrebni šavovi ili dodatni postupci za kontrolu krvarenja, dok se većinom samo postavi debeli sloj gaze iznad mjesta ekstrakcije koju pacijent jako zagrize da upije krv i započne proces zgrušavanja. Gaza se obično uklanja poslije 20-ak minuta.

Vađenje umnjaka
Čak i impaktirane umnjake ne moramo vaditi ako nam ne stvaraju problem. Kada su umnjaci djelimično izašli na površinu hrana i bakterije mogu se zarobiti oko zuba i desni, što uzrokuje nakupljanje plaka, koje može dovesti do karijesa, gingivitisa, parodontoze, infekcije mekog tkiva, apscesa, ciste i drugih problema.

Lakši oporavak nakon vađenja zuba

Takve probleme moguće je liječiti, ali kada problemi postanu učestali i teži potrebno je izvaditi taj zub, isto kao i umnjake koji zbog svog nepravilnog položaja utiču na ostale zube. Kao i ostali zubi, umnjaci se mogu otkloniti jednostavno ili hirurški. Pripreme izgledaju identično kao i prilikom vađenja bilo kog drugog zuba. Prije samog vađenja, pacijent prima injekciju anestezije, kada anestezija počne da djeluje pristupa se vađenju zuba.

Postupak je u potpunosti bezbolan, može se samo osjetiti pritisak na zub dok ne bude otklonjen. Kod operacije umnjaka, potreban je mali rez na desni, a zub se isjeca na komade kako bi se lakše uklonio. Postupak obično traje svega nekoliko minuta, ali se dešavaju situacije da je za vađenje potrebno i oko 20-30 minuta.

Nakon uklanjanja umnjaka, mogu se očekivati otekline i nelagoda. Otok se može pojaviti i unutar usne šupljine, ali i spolja na obrazu, kao i blage modrice. Srećom ovo nije obavezna propratna reakcija, a u slučaju da se dogodi, prolazi za 3 dana do 2 nedelje.

Zarastanje zubnog mesa nakon vađenja zuba
Odmah poslije vađenja zuba stomatolog će staviti gazu na ranu da se zaustavi krvarenje. Pazite da čvrsto zagrizete gazu da bi se izvršio jak pritisak. Ne treba razgovarati, jer to može olabaviti gazu i dovesti do daljeg krvarenja, te odložiti stvaranje ugruška.

Ako se gaza previše vlaži, može se zamijeniti drugom, međutim ne treba pretjerivati sa mijenjanjem, da se ne bi odložilo stvaranje ugruška. Isto tako, ne treba se izbacivati previše pljuvačka iz usta. Područje rane ne smije se dirati jezikom ili prstima, isto tako potrebno je izbjegavati kihanje ili kašljanje u prvih sat vremena. Povišen pritisak može izazvati dodatno krvarenje, pa se treba izbjegavati i podizanje ruku iznad područja vađenja zuba.

Gaza se uglavnom drži 20-30 minuta, što je dovoljno da se krvarenje zaustavi. Lagana sukrvica se može javljati još jedan ili dva dana, a u slučaju obilnijeg krvarenja neophodno je odmah se javiti stomatologu. Sve su ovo smijernice za lakše i brže zarastanje zubnog mesa nakon vađenja zuba, koje će opsežnije prezentovati stomatolog na konsultacijama i u toku samog vađenja zuba.

Oporavak nakon vađenja zuba
Oporavak počinje odmah sa postavljanjem gaze, zaustavljanjem krvarenja i stvaranjem ugruška. U situacijama kada se javi blago oticanje lica primjena leda će pomoći da se otok smanji. Ovo je sasvim normalna pojava i ukoliko se javi ne treba brinuti. Većina ekstrakcija zuba prolazi bez otoka. Mirovanje je poželjno, pravilan odmor osigurava normalan krvni pritisak, što pomaže zgrušavanju krvi i zarastanju rane. Izbjegavajte spavanje na strani ekstrakcije zuba kako se mjesto ne bi dodatno zagrijavalo.

Prva 24 sata izuzetno su važna, a potrebno je izbjegavati:
*dodirivanje jezikom mjesto ekstrakcije
*pljuvanje
*jedenje čvrste, pogotovo hrskave hrane
*energično ispiranje usta
*konzumiranje alkoholnih pića
*korištenje vode za ispiranje usta koja sadrži alkohol
*pušenje
*fizičku aktivnost

Bol nakon vađenja zuba
Dejstvo anestezije koja se prima prilikom ekstrakcije zuba prestaje da djeluje poslije nekoliko sati. Iskustva pacijenata nam govore da većina njih nije imala potrebu za dodatnim analgeticima.

Stomatolog, odnosno oralni hirurg po završetku uklanjanja zuba pacijentu će dati tačne smijernice, propisati antibiotik ukoliko je potreban ili neke od lijekova za ublažavanje bola i upale. Uobičajeni lijekovi za ublažavanje bola, koji se mogu dobiti bez recepta, poput paracetamola ili ibuprofena dovoljni su za kontolisanje bola nakon jednostavnog vađenja zuba.

Moguće komplikacije poslije vađenja zuba
Statistike su pokazale da 96% ekstrakcija zuba prolazi bez problema, no postoje i komplikacije kojih bismo trebali biti svjesni. Kod oko 4% svih vađenja zuba dolazi do stanja suhe alveole, do koje dolazi kada se krv ne formira u ugrušak na području izvađenog zuba.

Upravo zbog ovoga je jako bitno ispoštovati sve gore navedene korake zarastanja i oporavka nakon vađenja zuba. Stanje suhe alveole ( alveolitis ) nastaje ne samo kada se ne stvori krvni ugrušak, nego i usljed njegovog preranog odvajanja od tkiva, što se često događa ako pacijent jezikom dira ranu ili agresivno mućka usta.

U tom slučaju ogoli se kost i živčani završeci postaju izloženiji, prilično je bolno i usporava proces zarastanja rane. Ovakva stanja uglavnom se javljaju drugi ili treći dan od ekstrakcije zuba. Alveolitis se nešto češće javlja kod impaktiranih uklještenih zuba. U slučaju ovakvog stanja, potrebno je obratiti se stomatologu, koji će uglavnom morati isprovocirati ponovno krvarenje rane.

Foto: bcd.rs

Iako zvuči bolno, postupak nije bolan, više možemo reći da je malo neprijatan, ali jako kratko traje. Zahvaljujući krvarenju stvoriće se novi ugrušak i zarastanje rane ponovo ide svojim tokom. Stanje alveolitisa najčešće se događa kod pušača koji nisu prestali sa pušenjem poslije vađenja zuba.

Infekcija nakon vađenja zuba
Stanje infekcije poslije vađenja zuba može biti jako ozbiljno i opasno. Ukoliko se primjete neki od ovih znakova neophodno je obavijestiti svog stomatologa:
*loš zadah koji ne prolazi poslije pranja zuba
*gorak ukus koji ne prolazi nakon laganog ispiranja slanom vodom
*visoka temperatura
*bol koji ne prestaje i poslije uzimanja analgetika

*oticanje desni
*oticanje vilice
*otečene žlijezde na vratu
*bol na mjestu ekstrakcije
*osjetljivost zuba

Bol nakon vađenja zuba
Poželjno je koristiti lijekove za ublažavanje bola koje je propisao stomatolog. Ukoliko je smatrao da vam neće biti potrebni, mogu se uzeti i lijekovi bez recepta, kao što su paracetamol i ibuprofen.

Foto: jeffersondentalclinics.com

Lijekove je potrebno koristiti na način koji je propisan, a prvu dozu najbolje je uzeti odmah poslije ekstrakcije zuba, prije nego što prestane dejstvo anestezije. Za ranu je odlično hlađenje. Led se može postaviti sa vanjske strane, na obraz, ali ne direktno na kožu ( može se koristiti krpa, peškir ili nešto slično ) kako bi se smanjilo krvarenje i otok, samim tim pomoglo procesu zarastanja rane.

Šta jesti poslije vađenja zuba
Potrebno je paziti na prehranu. Tek kada prođe dejstvo anestezije može se početi sa laganom, mekanom ishranom. Žvakanje je potrebno preusmjeriti na suprotnu stranu od mjesta ekstrakcije. Sladoled je idealan izbor za početak, rashladiće mjesto rane, a mekan je i neće stvarati probleme prilikom gutanja.

U prvim danima treba izbjegavati sve što je tvrdo, hrskavo, mrvičasto i vruće. Obroke ne treba izbjegavati, samo se mora povesti računa o izboru hrane. Idealno je da je hrana sobne temperature ili hladna, nikako topla i vruća. Nakon vađenja zuba nelagodu od postupka zasigurno će ublažiti jogurt, smoothies, puding, sladoled, želatin ili juha. Uzimanje hrane na slamku može izazvati samo probleme, jer se stvara pritisak usisavanja koji može izazvati krvarenje.

Ne bi trebalo konzumirati začinjenu hranu, ljepljivu hranu, tople napitke, kafu, alkohol i gazirana pića. Kako dani prolaze ishrana iz tečne i meke može lagano prelaziti u polučvrstu i čvrstu. Pušenje i alkohol treba izbjeći minimalno 24 sata nakon ekstrakcije zuba. Cilj je sačuvati krvni ugrušak koji nam štiti ranu i ne izazvati povredu rane.

Foto: marcoislanddental.com

Koliko vremena treba da zaraste rana
Zarastanje zubnog mesa nakon vađenja zuba je složen proces, poslije 3-4 dana počinju se stvarati novi krvni sudovi, da bi poslije 2 nedelje rana bila prekrivena novom sluzokožom. Zarastanje i obnavljanje kosti traje značajno duže, te je potrebno 4-6 mjeseci.

Zaključak
Vađenje zuba se obavlja svakodnevno u stomatološkoj praksi. Svaki stomatolog će se do poslednjeg boriti da do ekstrakcije zuba ne dođe, osim kada je to neophodno. Koliko god je složeno, uglavnom prolazi bez velikih problema i komplikacija. Veću komplikaciju predstavlja stanje poslije, zubi koji nedostaju mogu uzrokovati pomicanje ostalih zuba, što utiče na zagriz i normalnu funkciju usta.

Pored pomicanja zuba, može doći i do povlačenja kosti na mjestu gdje zub nedostaje. U zavisnosti od slučaja, stomatolog može predložiti adekvatnu zamjenu za zube koji nedostaju, u vidu implantata, proteze ili mosta.

Izvor: Aurum Dental centar

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -