fbpx
NaslovnaSavjetiŠta kada se javi upala desni kod djece?

Šta kada se javi upala desni kod djece?

- Advertisement -

Upala desni kod djece jeste vrlo česta, ali nije razlog za pretjeranu brigu. Naravno da ne treba da dozvolite da prođe mnogo vremena od kada primijetite simptome, već je potrebno da odmah reagujete.

Djeca su osjetljiva na mnoge bolesti, njihov imunitet još uvijek nije u potpunosti stabilan i zato su vrlo često pogodni za mnoge infekcije, bakterije, viruse, prehlade i gripove.

Foto: tepe.com

I koliko god vi vodili računa o tome i pokušavali da ih zaštitite od svega toga, to baš neće ići tako jednostavno i lako. Naravno, vremenom će i njihov imunitet ojačati, pa će tako biti sve lakše i lakše.

Kada govorimo o jačanju imuniteta, onda govorimo i o vašoj odgovornosti. Naime, morate djecu od malena učiti zdravim navikama i zdravom ponašanju, kako bi što rjeđe bili u situaciji da ih nešto boli i slično. Tako je isto i sa upalom desni.

Primijetite simptome na vrijeme
Imati otvoren odnos sa vašom djecom je najvažnije. Roditelji uglavnom znaju kada nešto nije u redu sa njima.

Foto: pearldentalchennai.com

Ukoliko vam se dijete požali da ga boli nešto u ustima ili ukoliko primijetite krv kada on ili ona pere zube, onda znajte da nešto nije u redu. Pitajte ih da li su to prije primjećivali, da li ih nešto boli, da li osjećaju neke promjene.

Naravno da je potrebno da se spustite na njihov nivo, jer možda i nisu svjesni da nešto što im se dešava zapravo nije dobro po njih.

Iz tog razloga morate biti prisutni i pratiti sve dobre i loše promjene koje se dešavaju kada dijete odrasta. Ne treba ni napominjati da simptome ne smijete zanemarivati i čekati da prođu sami od sebe.

Foto: 5minutesformom.com

Obavezno ga odvedite na pregled
Čak i ukoliko krvarenje desni nije tako česta pojava, ali se dešava povremeno, trebalo bi da ga za svaki slučaj odvedete na pregled kod ljekara, kako bi on dalje ustanovio o čemu je riječ.

Nemojte sami donositi zaključke da li se radi o upali desni ili je nešto sasvim drugo po srijedi. Nemojte ni samo zaključivati koje lijekove treba vaše dete da pije, bez odobrenja ljekara, sem ukoliko vi sami niste medicinski stručnjak.

Nikada ne možete sa sigurnošću znati da li se radi o upali desni, ukoliko neko stručno lice to ne provjeri. Ukoliko djetetu dajete lijekove na svoju ruku, to može imati mnogo gore posljedice, a to je sigurno nešto što ne želite.

Foto: aquafresh.com

Zato, ozbiljni budite u ovim situacijama, ali ne paničite.

Koristite prirodne čajeve
Ukoliko se nakon konsultacija sa vašim stomatologom ustanovi da vaše dijete ima upalu desni, onda će vam on preporučiti koje lijekove treba da koristi i da li uopšte treba da koristi antibiotike.

Tada bi trebalo da ga pitate da vas posavjetuje koje čajeve smije da konzumira. Kod upale desni se uglavnom preporučuju čajevi od kamilice, kadulje i rastavića. Biće potrebno da vaše dijete nakon pranja zuba ispira ovom tečnošću svoja usta.

Naučite ga da redovno održava oralnu higijenu
Kada se peru zubi, kako se peru zubi, zašto se peru zubi – ovo su sve pitanja na koja morate imati odgovor i koja vaše dijete mora da zna. Ali i primjenjivati.

Foto: askthedentist.com

Zatim, morate ga naučiti da koristi konac za zube i morate voditi računa da ne pretjeruje sa slatkišima. Slatkiši su nešto što djeca najviše vole, ali i ono što najviše utiče na njihove zube, na stvaranje bakterije, koje kasnije mogu da izazovu upalu desni.

Izvor: Belgrade 2016

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -