NaslovnaSavjetiZablude o njezi zuba

Zablude o njezi zuba

- Advertisement -

Može li nas živa iz amalgamove plombe otrovati? Da li je za gubljenje zuba kriva mamina trudnoća ili njihova slabost? Da li jabuka čisti zube? Predstavljamo vam sujeverja i mitove o zubima.
Jabuka čisti zube
Možda pomaže da se djelimično odstrane površinske naslage sa zuba, ali da jabuka utiče na čišćenje se ne oslanjajte. Pošto sadrži šećer i voćne kiseline, doprinosi zubnom karijesu jednako kao i bilo koja druga namirnica.

Žvaka pomaže
Ni žvaka ne zamjenjuje četkicu za zube. Žvakanje pomaže stvaranju pljuvačke i tako pomaže jedino neutralizaciji kiselosti u ustima. Sa druge strane, nije istina ni to da žvaka izvlači plombu iz zuba. Ako je plomba kvalitetno namještena, to se neće desiti.
Svaka trudnoća se izjednačuje sa jednim zubom manje
To je izgovor novopečenih mama. Za probleme sa zubima u trudnoći su zaslužne promijenjene prehrambene navike trudnica, koje jedu više slatkih i kiselih namirnica. Često zanemaruju higijenu usta, bilo zbog umora ili trudničke mučnine.

Što je skuplja pasta za zube, to je zdravije
Ako zube ne perete ispravno, ni skupa pasta za zube neće pomoći. Fluorid pomaže naročito u remineralizaciji površinske gleđi.
Mliječne zube ne treba negovati i čistiti, ionako će ubrzo ispasti
Zubni karijes im šteti jednako kao i trajnim, često i pospješuje ispadanje. Nesazrela gleđ na mliječnim zubima je najpribližnija karijesu. Važno je da se od malena održava navika da se vodi računa o zubima. Pasta za zube nije neophodna do treće godine.

Loše zube smo naslijedili od roditelja
Nasljedstvo je prije pogrešna ishrana i higijenske navike. Zubni karijes ili paradontozu prouzrokuju bakterije iz neočišćenog plaka na zubima.
Amalgamska plomba sadrži živu, jer je opasna za čoveka
Iz amalgamske plombe se ispušta toliko mala količina žive, koja čoveku ne može da škodi. Uprkos tome, polako se odustaje od njenog korišćenja. Nije preporučljivo davati trudnicama i ženama koje doje. Ne preporučuje se ni da se odjednom riješe svih amalgamskih plombi, zato što se tada može ispustiti više žive. Bijele plombe su prihvatljivije, jer za njih zubar ne mora toliko da buši zdravo, tvrdo zubno tkivo. Za bijelu plombu se otklanja samo karijesno tkivo.
Osmice je normalno ukloniti
Ako ne nanose probleme – zapaljenje desnih ili zubni karijes, nema potreba za otklanjanjem.

Konac za zube je nepotreban
Iako se nedavno pojavila vijest da zubni konac nema poseban značaj za zdrave zube. Navodno, nije bilo dokazano da li doprinosi odstranjivanju plaka i da li pomaže kao prevencija za zubni karijes. Problem je u tome što se učinkovitost korišćenja zubnog konca nikad nije razmatrala. Dentalna higijena je i dalje preporučuje, jer, ako ništa drugo, smanjuje rizik od zapaljenja desni.
Osvrnuvši se na ove činjenice o tome šta doprinosi zdravlju naših zuba, sigurni smo da je najvažnije od svega redovno prati zube i ispirati usnu duplju, dok je sve ostalo sekundarno, ali opet dobro dobrodošlo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -