NaslovnaZa pacijenteZA PACIJENTE: Preveliki i premali zubi - uzroci, prevencija i tretman

ZA PACIJENTE: Preveliki i premali zubi – uzroci, prevencija i tretman

- Advertisement -

Brojna su dentalna stanja koja mogu značajno uticati na izgled i funkcionalnost vašeg osmijeha. Među zanimljivijim primjerima o kojima se ne govori često su makrodoncija i mikrodoncija. Ova stanja karakterišu nepravilno veliki ili mali zubi, mogu imati različite uticaje na oralno zdravlje pojedinca i zato zahtjevaju pažnju stomatologa i pacijenata kako bi se spriječile potencijalne komplikacije.

Šta je makrodoncija?

Makrodoncija se javlja kada su zubi znatno veći od prosjeka. Ovo stanje može se odnositi na pojedinačne ili sve zube. Uzroci makrodoncije mogu biti genetski ili posljedica hiperfunkcije hormona rasta tokom razvoja zuba. Estetski problemi su čest simptom makrodoncije.

Ona se rijetko pojavljuje, a više su joj skloni muškarci nego žene. Ljudi sa makrodoncijom često imaju jedan ili dva zuba koji su neobično veliki, a ponekad se desi da dva zuba srastu zajedno i tako stvore jedan ogroman zub.

Prava makrodoncija je stanje gdje su svi zubi povećani, ali nemaju druge morfološke promjene. Postoji i relativna makrodoncija kada su zubi normalne veličine, ali su dimenzije čeljusti smanjene, pa izgleda kao da su zubi makrodontni.

Nepravilna veličina zuba utiče i na poravnanje ostalih zuba u čeljusti, pa zato oralna higijena može biti izazovnija za pravilno održavanje. Mogu se pojaviti i funkcionalni problemi, kao što je neravnomjeran zagriz, koji uzrokuje naprezanje mišića u čeljusti tokom normalnih aktivnosti poput žvakanja i govora.

- Advertisement -

Šta je mikrodoncija?

Mikrodoncija, s druge strane, označava izuzetno male zube u poređenju sa prosekom. Ovo stanje takođe može biti genetski uslovljeno ili rezultat nepravilnog razvoja zuba tokom rane faze života. Mikrodoncija može otežati žvakanje hrane i uticati na govor.

Mikrodoncija je takođe veoma rijetka, a više je karakteristična za žene nego za muškarce. Nasljeđuje se genetski, ali se pojavljuje i kod djece rođene prerano ili koja su bila izložena radioterapiji i hemoterapiji.

Mnogo je češća lokalizovana mikrodoncija – kada je jedan zub manji od prosječnog, a to se obično dešava sa sjekutićima. Smanjeni bočni sjekutići predstavljaju estetski problem koji se može riješiti nadogradnjom kompozitnim materijalom i oblikovanjem krune.
Relativna mikrodoncija je stanje u kojem su dimenzije čeljusti velike, a zubi mali, pa se stoga čine mikrodontnima. I mikrodoncija je pravi izazov za održavanje temeljne oralne higijene , a može dovesti i do problema sa razmakom zuba.

Foto: Freepik


Prevencija zavisi od genetskih faktora, ali i redovne posjete stomatologu

- Advertisement -

Genetika igra ključnu ulogu u nastanku makrodoncije i mikrodoncije, ali postoje i drugi faktori kao što su metabolički poremećaji ili upotreba određenih ljekova tokom trudnoće. Osim estetskih problema, moguće komplikacije uključuju poteškoće u žvakanju hrane, otežano održavanje oralne higijene i povećan rizik od oboljenja desni i karijesa.

Prevencija makrodoncije i mikrodoncije često zavisi od pomenutih genetskih faktora, ali redovne posjete stomatologu značajno mogu pomoći u otkrivanju ovih stanja u ranim fazama. Rano otkrivanje omogućava bolje upravljanje problemom.

Tretmani najefikasniji u razvojnom dobu

Tretman često zahtjeva individualan pristup, a može uključivati ortodontsku terapiju poput nošenja aparata kako bi se pravilno postavili zubi ili dentalne krunice kako bi se izmjenila veličina zuba.

U slučajevima prave makrodoncije, preveliki zubi se mogu smanjiti uz pomoć tehnika istanjivanja zubne cakline i korištenja keramičkih zubnih ljuskica. Nepravilan položaj zuba može se ispraviti ortodontskim tretmanom, ali je važno napomenuti da je ovaj tretman najefikasniji u razvojnom dobu, prije nego što zubi steknu fiksni položaj. U težim slučajevima makrodoncije preveliki zubi se mogu hirurški ukloniti.

Sa druge strane, premali zubi se mogu uvećati kompozitnom nadogradnjom zuba ili keramičkim ljuskicama, koje se mogu primjeniti isključivo ako je zub zdrav, ili krunicama ako je liječen. Razmaci između zuba mogu se smanjiti ortodontskim tretmanom.

Rano otkrivanje i adekvatan tretman su ključni

Makrodoncija i mikrodoncija su dentalna stanja koja zahtijevaju veliku i pravovremenu pažnju kako bi se spriječile potencijalne komplikacije. Rano otkrivanje i adekvatan tretman uz pomoć stomatologa igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja, funkcionalnosti i estetike osmijeha. Redovna oralna higijena i briga o oralnom zdravlju su takođe od suštinskog značaja za sprečavanje problema sa zubima, a moderna stomatologija danas nudi niz potencijalnih riješenja za njihovo rješavanje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -