NaslovnaIntervjuI roditelji i djeca moraju da se edukuju o važnosti oralnog zdravlja

I roditelji i djeca moraju da se edukuju o važnosti oralnog zdravlja

- Advertisement -

Tokom druge polovine marta i aprila, usljed pojave koronavirusa, stomatolozi su primali samo pacijente sa hitnim stanjima i to one ordinacije koje imaju ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Jedna od njih je i „Sorriso“ iz Bara.

Sa kakvim su problemima u tom periodu dolazili pacijenti, da li i dalje dolazimo kod stomatologa samo kad nas zub zaboli, važnosti mliječnih zuba i o oralnom zdravlju, razgovarali smo sa doktorkom Azrom Mehović.

Dr Azra Mehović (Foto: privatna arhiva)

“Prvih dana nije bilo toliko strašno, ali naša patologija je takva, da teško može da se liječi bez upotrebe mašine koja proizvodi aerosole, tako smo trijažu obavljali preko telefonskog poziva. Zato je i poslije par nedelja odlaganja intervencija bilo dosta posla. Najčešće su nam dolazili pacijenti sa bolom, pulptičnim bolom koji je prouzrokovao nesanicu kod pacijenata. Za vrijeme korona virusa, u martu i aprilu, imali smo dosta pacijenata i sa otokom, to su najčešće djeca sa gangrenoznim zubima. Uz adekvatnu zaštitu uspjeli smo da pružimo pomoć svakom kome je bila potrebna “, objasnila je doktorka Azra.

Da li se promijenila situacija ili i dalje većina dolazi kod stomatologa samo kada ih nešto zaboli?
“Nažalost, situacija se nije promijenila. Mlad sam stomatolog, ali grupa koja nam najčešće dolazi kada ih zub zaboli jesu djeca. Vjerovatno je razlog za to nedovoljna edukacija roditelja da mliječni zubi nisu bitni, što je velika greška. Naravno, ima i odraslih pacijenata koji dolaze samo kada ih nešto zaboli“.

Dr Azra Mehović (Foto: privatna arhiva)

Mnogo je puta ponovljeno, ali ajde da ponovimo još jednom zbog čega su mliječni zubi važni?
“Naravno da su važni. Samim tim kada zubi rastu u zdravoj oralnoj sredini, onda će i stalni zubi biti zdravi. Kada je usna šupljina puna bakterija, u periodu mliječne denticije, sa nicanjem stalnih zuba koji mogu imati neku ‘mrlju’, roditelji cesto kažu zub je tako nikao. To je zbog mliječnih zuba, koji su prethodno bili jako loši i ta infekcija se, tako da kažem, „preselila na stalne“. Održavanje oralne higijne je navika koja se stiče od malih nogu, i ključan je faktor za zdravlje kako mliječnih tako i stalnih zuba“.

Rekli ste da vjerovatno roditelji nisu dovoljno edukovani o važnosti mliječnih zuba. Šta može da se uradi po tom pitanju, da se promijeni svijest o važnosti mliječnih zuba i oralnog zdravlja uopšte?

“I roditelji i djeca moraju da se edukuju o važnosti oralnog zdravlja. Djeca ne znaju šta su zubi i koliko je važno da oni budu zdravi. Roditelji moraju da im peru zube ili da kontrolišu kako oni to rade. Najbolja je edukacija djece postiže se u predškolskim i školskim ustanovama, ali da u tome učestvuju i roditelji. Da bi mogli kontrolisati svoje dijete, da li su savladali tehniku pranja zuba. Zato se treba bazirati na edukaciji roditelja i djece“.

Zbog loše situacija sa oralnim zdravljem, koliku ulogu ima i strah od stomatologa, što nije rijedak slučaj?
“Ima veliki uticaj. Često sam slušala priču ako ne budeš slušao ili slušala, ići ćeš kod stomatologa. Apsurdno je da dijete plašite stomatologom. Ako već žele da ih uplaše, onda neka to bude sa policijom, jer, nadam se, kroz život neće imati puno susreta sa njima (rekla je kroz smijeh). Plašenje djece sa stomatologom je kontraproduktivno. Doktorka Sanela i ja smo tu da im na najprihvatljiviji način objasnimo koji ih da kažemo „problemi“ ili poteškoće čekaju u vidu bola, peckanja…Najbitnije da se djetetu kaže onako kako jeste – sada će da zaboli, sada neće…Dijete ne treba lagati jer ćemo tako i zadobiti povjerenje djeteta“.

Dr Azra Mehović (Foto: privatna arhiva)

Ako dijete dovedemo kod stomatologa sa godinu, godinu i po dana, kada ga ništa ne boli, koliko će to pomoći u budućnosti?
“Kažem roditeljima da dovedu dijete, kada nemaju nikakvih problema da se malo „provozamo“ na stolici, da dijete upozna šta je puster, kolenjak, a najčešće im operem zube, čisto da se upozanju sa tim. To je veoma važno, jer se kod djece najčešće javlja cirkularni karijes, koji stvara velike probleme. Rano ostaju bez mliječnih zuba, onda se kasnije javljaju i drugi problemi kao sto je tjeskoba stalnih zuba. Što se dijete ranije dovede kod stomatologa, svi problemi će biti mnogo manji“.

Kada dijete ima problema sa zubima, koliko se to može odraziti na njegovo oralno zdravlje kada poraste?
“Recimo ako se neko kao dijete boji stomatologa, onda i kada poraste neće dolaziti u ordinaciju. To će dovesti do gubitka stalnih zuba sto ce se kasnije zavrsiti nekim protetskim radom. Zato je veoma važno da se obrati velika pažnja na preventivu, koja je ključna za zdravlje zuba. Stomatologija kao nauka je našla zamjenu za kost, korijen, krunicu…, ali nismo se bazirali na preventivu. Zašto sebi da stvaramo problem, ako može sve da se riješi preventivom“, zaključila je doktorka Azra Mehović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -