NaslovnaSavjetiVitamin K2 pomaže u očuvanju zdravlja zuba

Vitamin K2 pomaže u očuvanju zdravlja zuba

- Advertisement -

Mnogi ljudi imaju deficit K2 vitamina, a i ne znaju da on može da dovede do prevremenog starenja, srčanih bolesti, deformiteta kostiju i propadanja zuba. Spada u namirnice koje obiluju nutrijentima koje tijelo može da koristi u cjelini. Vitamin K2 je teško dobiti putem hrane, posebno ako je neko na niskomasnom režimu ishrane. Ono što je interesantno jeste da je važna uloga ovog vitamina otrkivena 1997. godine. Iako ste sigurno čule za K1 (nalazi se u lisnatom, zelenom povrću poput spanaća i kelja i ima u logu u zgrušavanju krvi), za K2 sigurno niste. Jednostavno rečeno K2 ima ključnu ulogu u usmjeravanju kalcijuma samo tamo gdje je neophodan. Ovakva uloga je proizvod “zajedničke saradnje” ovog vitamina i drugih nutritijenata, najčešće vitamina A i vitamina D.

Zašto je K2 važan?
Zato što je uključen u brojne funkcije u ljudskom tijelu, a posebno je važan za žene. Doktorka Kate Rhéaume-Bleue, autorka knjige o ovom vitaminu, kaže da je to vitamin koji je vrsta prevencije svega i svačega od bora do raka.
-Mnogim ženama nije potreban suplement kalcijuma, ali vitamin K2 će održavati nivo kalcijuma u granicama normale. Svi pričaju o vitaminu D, ali bez vitamina K2 mi nemamo koristi od vitamina D, čak imamo više koristi nego štete.
Unošenjem vitamina K2, sprječavate mnoge bolesti.

Zdravlje kostiju: opšte je poznato da kalcijum igra izrazito važnu ulogu kada su u pitanju kosti, posebno njihova gustina.
Zdravlje zuba: karijes, osjetljivost zuba i ostali problemi mogu se umanjiti ili spriječiti unošenjem vitamina K2 kroz ishranu.
Bore: Kada vidite ženu u godinama sa savršenim tenom, znajte da joj sigurno ne manjka ovog vitamina. istovremeno, znaci starenja (bore i opuštena koža) povezani su sa zdravljem kostiju.

Zdravlje vena: proširene vene spadaju u kardiovaskularne bolesti, a klacijum koji se nalazi na mjestima na kojima ne treba da bude, jeste uzrok ovog zdravstvenog problema.
Izvori vitamina K2?
Najbolji izvor svih vitamina, pa tako i ovog, jeste hrana. Ipak, namirnice koje sadrže ovaj vitamin nisu često u upotrebi. Zato se potrudite da unosite namirnice koji sadrže K2, koji je ispred magnezijuma kada je riječ u važnosti vitamina. Namirnice koje su najbogatije vitaminom K2 su pašteta od guščije džigerice, proizvodi životinjskog porijekla (jaja, puter, mliječni proizvodi), fermentisana hrana (jogurt, kefir, kiseli kupus, kombuha), određeni sirevi kao što su bri i gauda

Zašto je nedostatak ovog vitamina česta pojava?
Upravo zato što je koncentracija ovog vitamina najveća u proizvodima koje rijetko konzumiramo i umjesto kojih unosimo prerađene namirnice. K2 je vitamin koji se teško možete pribaviti prirodnim putem. Ovog vitamina nam je potrebno 1.000 mikrograma dnevno. Primjera radi, tvrdi sir ima svega oko 230 mikrograma u 100 grama, što znači da bismo morali da pojedemo najmanje 400 grama tog tvrdog sira kako bismo podmirili dnevne potrebe za vitaminom K2.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -