NaslovnaImplantatiZubni implanti – sve što niste niste znali o njima

Zubni implanti – sve što niste niste znali o njima

- Advertisement -

Zubni implanti danas predstavljaju najbolje rješenje kod pacijenata koji su izgubili zube uslijed paradontoze ili iz nekog drugog razloga. Naime, osnovna funkcija zubnog implanta je nadoknada jednog ili više zuba.

Prije same intervencije neophodno je uraditi kompletan 3D ortopan snimak kako bi se utvrdilo kakvo je stanje viličnih kosti kod pacijenta. Detaljnom analizom stomatolog treba da provjeri da li ste kandidat za ugradnju ove vrste vještačkih zuba ili ne.

Pa tako, ako snimak pokaže da pacijent ima dovoljno viličnih kosti, zubni implanti se mogu postaviti bez problema. U suprotnom, potrebno je promijeniti terapiju i fokusirati se na nadoknađivanje kosti.

Za početak, zakažite stomatološki pregled
Ukoliko već duže vrijeme planirate ugradnju vještačkih zuba, raspitajte se koji stomatolozi u vašem okruženju imaju najsavremeniju opremu kada se radi o protetici. Sljedeći korak je da zakažete pregled.

Na osnovu njega, stomatolog treba da procijeni kakvo je oralno zdravlje pacijenta, da li prisutna parodontopatija kao i da li je prije terapije potrebno ukloniti kamenac i druge zubne naslage. Takođe, stomatolog treba da se informiše o kompletnom zdravstvenom stanju pacijenta prije ugradnje implanta, da li možda postoji neko hronično oboljenje, da li je na nekoj terapiji već duže vrijeme i sl. Naime, poznato je da što je organizam zdraviji, to će intervencija biti uspješnija.

Koji je najbolji stomatolog za implante?
Ako vas interesuje koji je najbolji stomatolog za implante, raspitajte se u svom okruženju preko prijatelja ili rodbine koja ordinacija posjeduje najsavremeniju opremu za ugradnju zubnih implanta. Tradicionalne metode mogu dati znatno lošije rezultate od modernijih metoda, zato se treba prethodno raspitati kako biste donijeli pravu odluku.

Šta su zapravo zubni implanti?
Svako ko razmišlja o nadoknađivanju zuba, sigurno je već nešto čuo o zubnim implantima. Kada kažemo zubni implanti, tu prije svega mislimo na šraf koji se ugrađuje u viličnu kost, a na njega se dalje stavlja vještačka krunica.

Riječ je o potpuno bezbolnoj intervenciji koja ne traje duže od pola sata pod uslovom da je pacijentu prethodno uzet otisak. Kada se ugradi implant, potrebno je sačekati 2-4 mjeseca da se implant praktično poveže sa kosti kako bi se pristupilo postavljanju bezmetalnih ili metalokeramičkih krunica.

Sve prednosti ugradnje zubnih implanata
Kada govorimo o nadomješćivanju zuba, zubni implanti su definitivno broj jedan u zubnoj protetici. Riječ je o trajnom rješenju, s obzirom na to da se ugrađuju u viličnu kost. Bilo da vam fali jedan ili više zuba, zubni implanti predstavljaju idealno rješenje za svakoga.

U pojedinim situacijama samo jedan zubni implant može da spasi cijelu vilicu. Još jedna prednost je ta što je sam postupak veoma jednostavan i lak i ne zahtijeva dugotrajni odlazak kod zubara.

Na koje načine se održavaju zubni implanti?
Čak i nakon ugradnje zuba, od presudne važnosti je pravilno održavanje oralne higijene. To znači redovno pranje zuba kao i korišćenje konca za čišćenje kako se ne bi ponovila upala desni ili gingivitis. Isto tako, kontrola na šest mjeseci se preporučuje kod izabranog stomatologa kako bi se provjerilo da li je neophodno čišćenje kamenca ili zubnog plaka.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -