NaslovnaZanimljivostiIstraživanje: Trećina pacijenata ima loše pretpostavke o implantima

Istraživanje: Trećina pacijenata ima loše pretpostavke o implantima

- Advertisement -

Dentalni implantati postaju sve popularniji u liječenju djelimične ili potpune bezubosti, dok proizvođači i doktori dentalne medicine pružaju detaljne informacije o materijalima, funkcijskim aspektima i postupcima ugradnje implantata.

Međutim, mnogi ljudi ipak nisu dobro informisani i skloni su precjenjivanju mogućnosti implantata, odnosno podcjenjivanju nivoa stručnosti terapeuta potrebnog za ugradnju implantata. Sve navedeno nalazi se među zaključcima kvalitativnog istraživanja provedenog na Univerzitetu u Hong Kongu. Istraživanje je objavljeno pod nazivom „Percepcija javnosti o dentalnim implantatima: kvalitativna studija“ u časopisu Journal of Dentistry, prenosi Dental Tribune.

Cilj istraživača bio je da procijene informacije i percepciju javnosti u vezi sa dentalnim implantatima, kao i procjenu uicaja tih percepcija na ponašanje kod traženja lekarske pomoći i donošenja odluka.

Ispitivanje je provedeno na 28 odraslih osoba, laika, u dobi između 35 i 64 godina. Da bi bili uključeni u istraživanje, ispitanici su morali ispuniti dodatni uslov – da im nedostaje najmanje jedan zub. Svako od njih ranije je čuo za dentalne implantate, ali nikada im implantat nije ugrađen, odnosno nisu se zanimali za implantate.

Sudionici su sudjelovali u razgovoru o dentalnim implantatima i podijelili svoje znanje o toj temi. Sve rasprave su podvrgnute analizi sadržaja u skladu s utemeljenom teorijom. Kineski istraživački tim utvrdio je da su učesnici stekli informacije o dentalnim implantatima uglavnom putem informativnih letaka za pacijente, kroz štampane oglase, preko društvenih mreža i kroz lične kontakte.

Ispitanici su iznijeli očekivanja da će dentalni implantati popraviti izgled pacijenta, obnoviti funkciju i povratiti kvalitet života do apsolutno normalnog nivoa.

– Oni smatraju da su implantati univerzalni lijek za svaki slučaj bezubosti i preuveličavaju njihovu funkciju i dugotrajnost – navode istraživači.

Uz to, pacijenti su podcijenili nivo stručnosti potrebnog za izvođenje kliničke procedure ugradnje implantata. Međutim, oklijevaju da se odluče za takav oblik terapije zbog visokih troškova, postupka, rizika i mogućih komplikacija.

U drugom istraživanju pod nazivom „Što pacijenti očekuju od liječenja s dentalnim implantatima? Percepcije, očekivanja i zablude: multicentrično istraživanje“, objavljenom u časopisu Clinical Oral Implants Research Journal, istraživalo se znanje, informisanost i percepcija pacijenata o terapiji implantatima.

Istraživanje je otkrilo kako alarmantan broj ispitanika ima netačna i nerealna očekivanja od dentalnih implantata. Štoviše, pokazalo se da se samo 18 odsto ispitanika osjeća suvereno s informacijama koje su imali o liječenju.

Istraživači su putem upitnika ispitali preoperativni nivo informiranosti, percepcije i očekivanja od terapije implantatima.

Foto: sandiegoperioimplants.comAnalizom je utvrđeno kako je otprilike jedna trećina ispitanika imala pogrešne pretpostavke o dentalnim implantatima. Prema mišljenju istraživača, uobičajene zablude bile su da dentalni implantati ne zahtijevaju toliku brigu kao prirodni zubi, da je implantoprotetska terapija prikladna za sve pacijente koji su izgubili zub/e, da su implantati trajniji od prirodnih zubi i da nema rizika ili komplikacija u terapiji implantatima.

Sveukupno su mlađi (mlađi od 45 godina) i obrazovaniji ispitanici imali realniju percepciju i manja očekivanja od ishoda liječenja.

Na pitanje o nivou znanja, 63 odsto ispitanika navelo je da je informisano o implantatima, ali samo 18 odsto bilo je sigurno u informacije koje su imali.

Sve u svemu, istraživanja su pokazala da je javnost izložena informacijama različite vrijednosti i ima nerealna očekivanja u pogledu dentalnih implantata. Takva očekivanja mogu oblikovati njihovo ponašanje u traženju liječničke pomoći, kao i proces donošenja odluka.

Stavovi i iskustva prikupljena tijekom istraživanja mogu pomoći kliničarima da bolje razumiju mišljenje javnosti i bolje osmisle komunikaciju s pacijentom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -