NaslovnaObavještenjaStomatolozi otkrili najgore načine izbjeljivanja zuba

Stomatolozi otkrili najgore načine izbjeljivanja zuba

- Advertisement -

Čak i ako redovno održavate higijenu usne šupljine, postići “holivudski” osmijeh nije uvijek najlakše. Upravo zato mnogi isprobavaju različite metode izbjeljivanja zuba, a industrija koja se bavi proizvodnjom proizvoda za izbjeljivanje vrijedi nevjerovatnih 3,1 milijarde dolara, navodi „Academy of Cosmetic Dentists“. Uprkos tome, stomatolozi upozoravaju da bi neke od mnogobrojnih metoda možda trebali zaobići, jer bi mogle napraviti više štete nego koristi.

Pregled stomatologa
Prije isprobavanja bilo koje od tih metoda posjetite svog stomatologa.
“Na temelju vašeg oralnog zdravstvenog stanja, stomatolog će moći da vam kaže je li izbjeljivanje primjereno za vas”, objašnjava Adam Stil, stomatolog s Floride i ističe kako čak ni izbjeljivanje ne može ukloniti neka oštećenja i mrlje.

Prečesto izbjeljivanje
Sve dok slijedite uputstva stomatologa ili uputstva proizvođača, tretmani izbjeljivanja trebali bi biti sigurni. Problemi nastaju kada ljudi koriste proizvode duže ili češće nego što se preporučuje, ali i ako ih koriste na svoju ruku.
“Rizik da pretjerate s izbjeljivanjem zuba postoji zbog prekomjerne izloženosti aktivnom sastojku vodikovog peroksida i drugim kiselim hemikalijama za izbjeljivanje zuba”, kaže Stiven Davidovic, stomatolog iz Njujorka.
Naime, izloženost tim hemikalijama može uništiti caklinu, pa čak i rezultirati erozijom – što dovodi do oslabljene cakline, preosjetljivosti, kao i iritacije desni.

Izbjeljivanje već punjenim udlagama
Univerzalne udlage, odnosno one koje se ne izrađuju prema svakom pacijentu pojedinačno, ne mogu svima odgovarati.
“Zato se vjerojatno neće savršeno uklopiti u vaše zube pa time povećavate rizik od iritacije desni, pojavljivanja osjećaja pečenja i preosjetljivosti”, upozorava dr. Stil.
Umjesto toga, posavjetujte se sa svojim stomatologom koji može izraditi udlagu koja će vam odgovarati.
“Udlage napravljene u stomatološkoj ordinaciji sigurnije su i učinkovitije jer možemo upotrijebiti veću koncentraciju gela za izbjeljivanje i udlaga zadržava gel bolje nego metode koje možete sami odraditi kod kuće”, kaže Keneth Magid, vanredni klinički profesor sa Stomatološkog univerziteta u Njujorku.
Zubne paste za izbjeljivanje
Iako su mnoge paste za uklanjanje mrlja i izbjeljivanje sigurne za svakodnevnu upotrebu, one nisu uvijek sigurne za sve vrste cakline, upozorava dr. Davidovic.
“Takve paste sadrže i posebne hemikalije, a ponekad i abrazivna sredstva za poliranje kako bi se uklonile mrlje s vanjske površine zuba”, kaže on.
Kada ih prečesto ili neispravno koristite, s vremenom možete oštetiti caklinu. Zato je najbolje pitati svog stomatologa mogu li vaši zubi tolerisati ove vrste paste i koliko dugo.

Trake za izbjeljivanje
Ako su trake prevelike, gel će nadražiti desni i može izazvati osjetljivost. Pored toga, nedavna istraživanja pokazuju da tvari koje se nalaze u tim trakama mogu prodrijeti u vanjski sloj cakline i mogu razgraditi proteine u zubima. Neka od tih oštećenja se mogu popraviti s vremenom, ali važno je slijediti uputstva koja ste dobili s proizvodom.
Izbjeljivanje uz pomoć jagoda ili jabukovog sirćeta.
“Prirodne metode se nisu pokazale korisnima kada je u pitanju izbjeljivanje zuba”, kaže dr. Slavin i dodaje kako voće zbog kiseline koju prirodno sadrži, može izazvati eroziju cakline, piše „The Healthy“. (www.index.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -