NaslovnaSavjetiZubni plak – kako nastaje i kako ga ukloniti?

Zubni plak – kako nastaje i kako ga ukloniti?

- Advertisement -

Zubni plak predstavlja ljepljivu masu na zubima i desnima. On u početku nema jasno definisanu boju, a kasnije poprima boju iz pigmenata hrane i bakterija, kad postaje jasno vidljiv u ustima.

Kako nastaje zubni plak?
Preduslov za nastanak dentalnog plaka je loša oralna higijena. U svom nastanku, zubni plak prolazi kroz tri faze: inicijalna faza, stvaranje zubnog plaka i sazrijevanje naslaga. Prva faza nastaje neposredno nakon čišćenja i pranja zuba stvaranjem tankog filma (pelikule) na površinama zuba, zahvaljujući proteinima iz pljuvačke.

Foto: magicdent.co.rs

U drugoj fazi dolazi do stvaranja dentalnog plaka. Par minuta poslije formiranja pelikule dolazi do kolonizacije bakterija. U našim ustima se nalazi puno bakterija koje nekim određenim redosljedom počinju da stvaraju lance na površini zuba i organizuju kolonije.

Tako se naslage talože i poslije par dana dolazi do nastanka treće faze, odnosno sazrijevanja dentalnog plaka. U ovoj fazi u dentalnom plaku se nalaze milioni bakterija. Među njima su one koje proizvode kiseline i šećere, koji dalje prouzrokuju oboljenja zuba.

Oboljenja koja nastaju kao posledica prisustva dentalnog plaka
Upala desni (gingivitis) predstavlja infekciju desni. Njeni simptomi su:
*promijenjena boja desni,
*otekline,
*pojačano krvarenje.

Nesanirana upala desni dalje prerasta u infekciju i zapaljenski proces potom prelazi na kost. Tako nastaje parodontopatija. Ona može dovesti do teških komplikacija, a u krajnjem slučaju i do gubitka zuba. Pod uticajem kiselina iz plaka dolazi do demineralizacije gleđi. Ona dalje uzrokuje najčešće oboljenje zuba – karijes.

Nastanak i sastav dentalnog plaka
Gdje se formira zubni plak? Prema mjestu formiranja plak može biti:
*supragingivalni (iznad desni),
*subgingivalni (ispod desni).
Zubni plak nije svugdje jednako raspoređen. Najviše ga ima na teže dostupnim mjestima za čišćenje. Ova mjesta su svojom nepristupačnošću zaštićena i od žvakanja, kao i od stalnih pokreta jezika i obraza.

Koliko brzo nastaje plak na zubima?
Brzina nastanka dentalnog plaka zavisi od mnogih faktora, kao što su:
*kvalitet i sastav pljuvačke,
*sastav mikroflore,
*ishrana,
*položaj zuba u vilici,
*higijena usta i zuba.

Sastav pljuvačke igra ključnu ulogu. Utvrđeno je da su osobe čija pljuvačka sadrži visoke koncentracije kalcijuma, fosfora i drugih minerala sklonije taloženju naslaga. Ne treba zanemariti ni ishranu. Ukoliko se ona najvećim dijelom zasniva na ugljenim hidratima, kašastim i mekanim namirnicama, brže će se formirati plak na zubima.

Koji je sastav dentalnog plaka?
Zubni plak u najvećem procentu čini voda, a ostatak su glikoproteini i obilje bakterija. U sastav takođe ulaze masti i šećeri.

Kako ukloniti plak na zubima?
Dentalni plak se u početku uklanja četkicom i pastom za zube. To se može raditi u kućnim uslovima redovnim održavanjem oralne higijene, ali i u stomatološkoj ordinaciji prilikom uklanjanja mekih i čvrstih naslaga.

Ukoliko se oralna higijena zapostavi i ne izvodi se dovoljno dobro, dentalni plak ostaje na zubima duže vrijeme pa nakon određenog vremena u kontaktu sa pljuvačkom prelazi u kamenac koji se može ukloniti ultrazvučnim aparatom isključivo u stomatološkoj ordinaciji.

Kako spriječiti pojavu dentalnog plaka?
Pravilno održavanje oralne higijene je početak i kraj svega. To znači: pranje zuba najmanje dva puta dnevno u trajanju od 2 minuta, i korišćenje konca i interdentalnih četkica, kao i tečnosti za ispiranje usta koje neutrališu bakterije.

Foto: dentalmedia.hr

Savjet stručnjaka
Ukoliko niste svjesni postojanja dentalnog plaka, ili ne možete da ga prepoznate u svojim ustima, potrebno je da se kaže da svaka stomatološka ordinacija mora da ima tabletice za detekciju plaka. One se koriste u kućnim uslovima ili u ordinaciji, tako što se nakon pranja zuba sažvaće tabletica.

Boja koje se nalazi u tableti će prebojiti sve površine zuba i desni koje nisu dobro oprane, i pokazaće u kojoj mjeri se pravilno održava oralna higijena. Možemo zaključiti da je dentalni plak je organska tvorevina koja se nalazi kod svake osobe bez izuzetka.

Izvor: Magic Dent/dr Branka Matović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -