NaslovnaObavještenjaŠta se dešava kada se zub polomi?

Šta se dešava kada se zub polomi?

- Advertisement -

Iako gleđ, kao najtvrđe tkivo u tijelu pruža zubima snagu, čak i ono ima svoje granice. Vjerovatno vam se nekada desilo da ste nesvjesno zagrizli led ili tvrđi slatkiš, nakon čega vam je zub napukao.

Pored grickanja tvrdih predmeta, svi padovi ili udarci u lice, posebno ako zub već ima karijes, mogu dovesti do lomljenja zuba. Ako se suočite sa situacijom da ste slomili ili okrnjili zub, nema razloga za paniku. Postoji više rješenja koje stomatolog može primijeniti kako bi obnovio oštećeni zub i povratio vam savršen osmijeh.

Foto: freepik.com

Šta bi trebalo da uradite kada se zub slomi
Kada se zub slomi, moguće je da je dođe do oštećenja spoljašnjeg sloja tvrde gleđi ili do potpunog loma zuba, pri čemu dentin i pulpa mogu biti izloženi. Ako se radi samo o spoljašnjem dijelu zuba, sam lom obično nije bolan, dok izložen dentin ili pulpa koji sadrže nerve i krvne sudove, često mogu izazvati izuzetnu nelagodnost.

Otvorena pulpa se može inficirati bakterijama tokom vremena, što dovodi do jačeg bola, promjene boje preostale gleđi i osjetljivosti na temperaturne promjene. Takođe, bol može nastati i usljed same povrede koja je izazvala lom zuba, bez obzira na to da li je dentin ili pulpa izložena ili ne.

Koji faktori dovode do lomljenja zuba?
Najčešći uzroci preloma zuba su:
*Traumatične povrede, uključujući padove, sportske nesreće, biciklističke incidente, saobraćajne nesreće ili fizičko nasilje.

*Starost, koja sa sobom donosi slabljenje zuba.
*Konzumiranje tvrde i hrskave hrane poput slatkiša.
*Velike plombe ili korijenski kanali koji mogu oslabiti zub.
*Noćno škripanje zubima (bruksizam).

Koje sve vrste loma zuba postoje?
Kada se radi o polomljenom zubu, postoji nekoliko različitih vrsta preloma, a oni spadaju u neku od sledećih pet kategorija:
*Linije sitnih pukotina – tanke pukotine, vidljive kao sitne linije, pojavljuju se na spoljnoj gleđi zuba i obično ne izazivaju bol.
*Pukotina u zubu – vertikalna pukotina pruža se od površine zuba za žvakanje do desni, ponekad se produžujući i do korijena.

*Prelomljena kvržica – pukotina se formira oko ispuna u zubu. Ova vrsta preloma obično ne uzrokuje jak bol.
*Polomljen zub – kada se pukotina proteže od površine zuba do ispod desni, odnosno dolazi do dijeljenja zuba na dva dijela.
*Vertikalni prelom korijena – pukotine se javljaju ispod linije desni i idu prema površini zuba. Vertikalni prelomi korijena obično ne uzrokuju nikakve simptome, osim ako se zub ne inficira.

Kako stomatolozi saniraju polomljen zub?
Kada primijetite da vam je zub napukao, važno je odmah potražite pomoć stomatologa, kako biste spriječili pojavu ozbiljnijih zdravstvenih problema i ublažili bol ili nelagodnost.

Stomatolog će pažljivo procijeniti stanje vašeg zuba i odrediti najbolji pravac delovanja kako biste se mogli vratiti svakodnevnom životu bez ometanja, a to može biti:
*Za slučajeve u kojima je glavna briga estetski izgled, poput manjih pukotina, fasete mogu biti odlična opcija. One se lijepe na prednji dio zuba, pokrivajući vidljive pukotine i vraćajući vam prirodan osmijeh, a pritom su veoma dugotrajne.

*Ukoliko je oštećenje zuba veće, često se primjenjuje zamjena zubne krunice. Krunica je jaka i izdržljiva kapica koja se postavlja preko oštećenog zuba kako bi se obnovila njegova funkcija i zaštitila ga od daljih povreda. Cijena bezmetalnih krunica je pristupačna, a stomatolog će uzeti otiske vaših zuba kako bi ona bila prilagođena i idealnog oblika i veličine za vaš zub.

*Ukoliko je pukotina zahvatila unutrašnjost zuba i izazvala osjetljivost, otok ili bol, možda će biti potrebna dodatna sanacija kanala korijena. Ovaj postupak uklanja oštećenje i sprečava infekciju u korijenu zuba.

*U slučaju većeg oštećenja koje nije moguće sanirati, možda će biti potrebno vađenje zuba. Međutim, postoji i opcija trajnog rješenja u vidu zubnog implanta koji će vratiti izgled i funkciju vašeg osmijeha. Zubni implant će biti uklopljen sa zubnom krunicom koja izgleda i daje osjećaj kao prirodni zub, omogućavajući vam da jedete, žvaćete i razgovarate bez ikakvih problema.

Kako održavati oralnu higijenu nakon sanacije slomljenog zuba?
Nakon sanacije slomljenog zuba biste trebali da nastavite da održavate svoju redovnu oralnu higijenu. Pored četkice i konca za zube bi bilo dobro da uključite i tečnost za ispiranje usta, kao i da redovno posećujete stomatologa. Takođe, probajte da izbjegavate da žvaćete tvrdu hranu. Pored toga, nošenje štitnika za zube tokom sportskih aktivnosti ili noću za ljude koji škrguću zubima, može pomoći u sprječavanju loma zuba.

Izvor: Blog magazin

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -