NaslovnaZa pacijenteŠta raditi kad primjetite krvarenje desni nakon pranja zuba?

Šta raditi kad primjetite krvarenje desni nakon pranja zuba?

- Advertisement -

Da li ste primjetili krvarenje desni nakon pranja zuba? Neki ljudi jednostavno ignorišu ovaj simptom kada ga primjete. Mogući su i drugi simptomi, kao što su osjetljivost i oticanje, koji ukazuju da nešto nije u redu. Zdravlje usne šupljine je veoma važno i ne bi trebalo zanemarivati ovakve stvari.

Desni mogu izgledati otečeno i dobiti crvenu boju prije nego što počnu da krvare. Ako primjetite krv u umivaoniku kad perete zube i ako se to događa duže od dvije sedmice, trebalo bi da se posavjetujete sa stomatologom, jer je moguće da ste u opasnosti od oboljenja desni, upozoravaju stručnjaci.

- Advertisement -

Šta uzrokuje krvarenje desni? Mnogo je potencijalnih uzroka. Nekad je to znak gingivitisa, rane faze bolesti desni, poznate i kao parodontitis.

Parodontitis je infekija desni i kosti koje okružuju zube i uzrokovana je nakupljanjem plaka. Osim desni koje lako krvare, simptomi parodontitisa u ranoj fazi mogu uključivati i crvene, natečene i osjetljive desni, kao i loš zadah.

- Advertisement -

Mnoge žene razvijaju krvarenje i oticanje desni tokom puberteta, trudnoće, menopauze ili mjesečnog menstrualnog ciklusa. Do toga dolazi zbog povećanog nivoa hormona u tim periodima, što desni čini osjetljivijim na plak i bakterije. Krvarenje desni mogu izazvati i jednostavni uzroci oput nove rutine korišćenja zubnog konca, ali to prolazi samo od sebe u rok od nedjelju dana otprilike, dok se desni naviknu na čišćenje između zuba.

I previše snažno ili nepravilno četkanje zuba može uzrokovati krvarenje desni i zato je stručnjaci preporučuju da uvijek pitate svog stomatologa da predloži pravu četkicu za vas i provjerite sa njim da li je ispravno koristite.

Kada je potrebno krvarenje desni prijaviti stomatologu?

Krvarenje desni može biti simptom infekcije tkiva koje okružuje i podržava zube pacijenta. Bolest desni je glavni uzrok gubitka zuba kod odraslih, a osim pomenutog krvarenja, crvenila, osjetljivosti, dodatni znakovi upozorenja su sve veće odvajanje desni od zuba, konstantan loš zadah, labavost ili razdvajanje trajnih zuba i promjene u zagrizu ili u pristajanju parcijalnih problema. Ako ovakvi simptomi potraju duže od dvije sedmice, obavezno bi trebalo da posjetite stomatologa.

Veza sa sistemskim bolestima

Istraživanja o vezi sistemskog i oralnog zdravlja koja se posljednjih godina sprovode sve više ukazuju da bolest desni može biti povezana sa nekoliko drugih zdravstvenih stanja, kao što su dijabetes ili moždani udar.

Bakterije u ustima i bolesti desni takođe su dovedene u vezu sa većim rizicima od oralnog raka, a nije vrlo neuobičajeno nia da trajno crvene, krvave desni budu znak određenih poremećaja krvi poput leukemije. Zato stručnjaci preporučuju redovne stomatološke i parodontološke preglede.

Liječenje parodontitisa može biti hirurško ili nehirurško, a metoda liječenja zavisi od vrste bolesti i toga koliko je stanje napredovalo. Dobra stomatološka njega igra ključnu ulogu u sprečavanju ponavljanja ili jačanja bolesti desni. Zato je važno prati zube dva puta dnevno, čistiti ih koncem jednom dnevno, imati uravnoteženu ishranu, redovno posjećivati stomatologa i izbjegavati pušenje ili žvakanje duvana.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -