NaslovnaSavjetiKrvarenje desni: 12 efektnih načina da ga zaustavite

Krvarenje desni: 12 efektnih načina da ga zaustavite

- Advertisement -

Krvarenje desni može biti znak bolesti desni i ne bi ga trebalo zanemarivati. Održavanje dobre oralne higijene je ključno za opšte zdravlje. Ako ste primjetili da imate problem sa desnima, znajte da niste sami – mnogi se bore sa neprijatnim osjećajem i brigama zbog krvarenja desni.


Postoji nekoliko načina da zaustavite krvarenje desni. Zdravstvena platforma The Cropsite navela je 12 njih koje ovom prilikom prenosimo.

Nježno četkanje

Pravilna tehnika četkanja važna je za zdravlje desni. Koristite četkicu sa mekim čekinjama i nježno četkajte zube kružnim pokretima. Izbjegavajte agresivno četkanje, jer može oštetiti osjetljivo tkivo desni. Pretjerani pritisak može uzrokovati povlačenje i krvarenje desni. Umjesto toga, usredsredite se na temeljno, nježno četkanje kako biste uklonili plak i ostatke hrane bez oštećivanja desni.

Redovno korišćenje konca

Uključivanje konca u dnevnu rutinu oralne njege je ključno jer pomaže u uklanjanju čestica hrane i plaka koje četkica ne može doseći. Kada se plak nakupi između zuba, može dovesti do upale i krvarenja desni. Stvaranje navike redovnog čišćenja koncem pomaže da održite zdravlje desni i sprečava krvarenje.

Ispiranje slanom vodom

Grgljanje tople, slane vode je jednostavan i efektan način umirivanja nadraženih desni i smanjenja upale. Slana voda pomaže stvaranju okoline manje pogodne za rast bakterija, podstičući zacjeljivanje desni. Sipajte pola kašičice soli u čaši tople vode, ispirajte usta oko trideset sekundi, a zatim ispljunite tečnost.

Izbjegavanje pušenja

Pušenje i žvakanje duvanskih proizvoda štetni su za desni i opšte oralno zdravlje. Sadrže hemikalije koje mogu uzrokovati bolesti desni, povećavajući rizik od krvarenja desni. Prestanak pušenja jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti kako biste poboljšali zdravlje svojih desni, ali i svoje cjelokupno zdravlje.

Održavanje hidriranosti

Održavanje hidriranosti takođe je od velike važnosti za očuvanje zdravih usta. Kada su usta suva, može doći do iritacije i krvarenja desni. Ako budete pili dovoljno vode, to će pomoći da održati usta vlažnim i podržati proizvodnju pljuvačke, koja igra ključnu ulogu u ispiranju štetnih bakterija u ustima i zaštiti desni.

foto: Freepik

Održavanje uravnotežene ishrane

Ishrana značajno utiče na zdravlje desni. Uravnotežena ishrana koja uključuje raznovrsno voće, povrće, integralne žitarice i proteine suštinska je za zdravlje desni. Nedostaci hranljivih sastojaka mogu da doprinesu problemima sa desnima, pa se zato pobrinite da unosite dovoljno vitamina i minerala iz hrane.

Hrana bogata vitaminom C

Vitamin C takođe igra važnu ulogu u zaštiti desni. Jača krvne žile i smanjuje upalu, pomažući u prevenciji krvarenja desni. Uključite voće poput pomorandži i jagoda u svoju prehranu, kao i povrće poput crvene paprike i brokolija, koje je bogato ovim važnim vitaminom.

Unos Vitamina K

Vitamin K je važan za zgrušavanje krvi i zacjeljivanje rana, uključujući i oporavljanje tkiva desni. Salate poput spanaća i kelja, kao i brokolija, odlični su izvori vitamina K. Uključivanje ovih namirnica u ishranu može pomoći desnima da se brže oporave.

Izbjegavanje grickalica koje sadrže puno šećera

Hrana i pića bogata šećerom značajan su uzrok problema sa desnima. Štetne bakterije u ustima hrane se šećerom, stvarajući kiselinu koja može dovesti do bolesti desni i krvarenja. Ograničite unos šećernih grickalica i birajte zdravije alternative kako biste zaštitili svoje desni.

Izbjegavanje tečnosti za ispiranje usta koja sadrže alkohol

Mnoge komercijalne tečnosti za ispiranje usta sadrže alkohol, koji može biti grub prema desnima i oralnim tkivima. Ona mogu isušiti usta, čineći desni podložnijim iritaciji. Odaberite bezalkoholna sredstva, koje često sadrže fluorid, kako biste ojačali zube i desni.

Redovni stomatološki pregledi

Redovne posjete stomatologu jedna su od najvažnijih stvari koje će svaki ekspertza oralno zdravlje preporučiti. Stomatolozi mogu prepoznati početne znakove bolesti desni i primjeniti odgovarajuće tretmane. Stručno čišćenje takođe uklanja plak i kamenac koje možda niste primijetili, pomažući u sprečavanju krvarenja desni i drugih oralnih problema.

Upravljanje stresom

Hronični stres može oslabiti imunološki sistem, čineći tako desni osjetljivijim na infekcije. Visok nivo stresa takođe može dovesti do stiskanja zuba (bruksizam), što može dalje uzrokovati probleme sa desnima. Praktikovanje tehnika smanjenja stresa poput meditacije, joge ili vježbi dubokog disanja može pomoći u upravljanju stresom i zaštiti oralno zdravlje.

Dosljednost je ključ

Briga o vašem oralnom zdravlju i zaustavljanje krvarenja desni kod kuće je itekako moguće, ako imate pravilan pristup. Zapamtite da je dosljednost ključna. Važno je održavati dobre prakse oralne higijene, poput redovnog četkanja i čišćenja koncem, uz uravnoteženu prehranu i održavanje hidriranosti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -