NaslovnaObavještenjaŠta je zubni živac?

Šta je zubni živac?

- Advertisement -

Svaki zub sastoji se iz nekoliko čvrstih slojeva (omotača). To su gleđ i dentin koji prekrivaju krunicu i cement i dentin koji čine oklop korijena.

Ipak, ispod tako jakih omotača, nalazi se jedna uska šupljina koja se prostire sredinom korijena zuba, a čini i samu srž krunice zuba. U toj šupljini nalazi se zubni živac koji služi za inervaciju tog zuba, ali i krvni sudovi koji taj zub ishranjuju.

Kada dolazi do infekcije živca?
Infekcija živca javlja se veoma često. Najčešće je posljedica velike karijesne lezije (velike rupe u zubu) koja opstaje dugo u ustima pacijenta, pa sve bakterije lako prodiru do unutrašnjosti samog zuba i izazivaju upalu živca.

Nekada se karijes ne može videti spolja, golim okom, jer se nalazi u unutrašnjosti zuba uz očuvani spoljašnji omotač gleđi. Takav kvar nastaje kao posljedica nakupljanja hrane između zuba, neredovne upotrebe konca za zube i parodontalnog džepa.

On je podmukao. Često ne izaziva nikakve tegobe, pa pacijent i ne zna šta se dešava sve dok kontrolnim pregledom ili slučajnim rendgenskim snimkom njegov stomatolog ne posumnja da se nešto događa. Tada često bude kasno, došlo je do nepovratnog oštećenja zuba i zubni živac je za vađenje.

U kojim slučajevima se vadi živac?
Zubni živac se vadi kada dođe do njegove upale. Postoje različiti oblici upale živca. Dok su jedni asimptomatski (bez simptoma), drugi su praćeni intenzivnim bolovima na hladno, toplo, bolovima na zagrižaj, a u najtežim slučajevima spontanim bolovima koji se javljaju noću, pa čak i otocima određenih regija.

Izvor: ordinacija Kuprešanin

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -