NaslovnaObavještenjaTop sedam - koje su najgore namirnice za vaše zube

Top sedam – koje su najgore namirnice za vaše zube

- Advertisement -

Svi već znamo da je šećer loš za vaše zube te da uzrokuje karijes, ali iznenadićete se kad pročitate koje još namirnice najviše štete vašim zubima!

Gumeni bomboni
Započećemo s očiglednim izborom – gumenim bombonima. Sve namirnice koje većinom čini šećer su izuzetno loše za zube, ali gumeni se bomboni još lijepe za zube, čime automatski duže ostaju na njima.

Gazirana pića
Gazirana pića su jedna od najbeskorisnijih namirnica, nemaju skoro nikakvu nutritivnu vrijednost pošto su skoro čisti šećer. Osim što su prezaslađeni, imaju i visoku kiselost i uzrokuju dehidraciju usta.

Zbog njihove kiselosti, nemojte prati zube odmah nakon pijenja gaziranih sokova, tako dodatno podstičete razvoj karijesa. Kontakt gaziranog pića sa zubima možete izbjeći i korišćenjem slamke. Zanimljiva činjenica – jedno je istraživanje pokazalo da pretjerivanje s gaziranim pićima može imati isti, negativan učinak na zdravlje kao i neke od najtežih droga.

Agrumi
Limuni, pomorarandže, grejp i sl. nisu ni približno štetni kao prethodne namirnice – dapače, puni su korisnih vitamina. Međutim, nažalost, nisu baš dobri za vaše zube. Na ovom popisu su zbog visoke kiselosti, ali to ne znači da biste ih trebali izbjegavati – samo isperite usta vodom nakon što ih pojedete.

Led
Led je čista voda i njegov sastav ne uzrokuje karijes niti šteti zubima. Međutim, veliki broj ljudi žvaće led, što oštećuje gleđ i povećava rizik da vam zub napukne ili da se slomi. Ukratko, slobodno koristite led u piću, samo ga nemojte žvakati.

Hljeb
Dok žvačete hljb, slina u vašim ustima pretvara škrob u šećer. Osim toga, hljeb se vrlo lako lijepi za zube i područja između zuba.

Alkohol
Slično kao i gazirani sokovi, alkohol suši, odnosno dehidrira vaša usta. Slina koju gubite dok pijete alkohol vas štiti od lijepljenja i nepotrebnog zadržavanja hrane u ustima. Dok pijete alkohol, savjetujemo vam da paralelno pijete i vodu.

Osim što će vam zubi biti zahvalni, voda će vam navodno umanjiti i mamurluk iduće jutro!

Čips
Jedna od omiljenih grickalica je krcata škrobom, koji se pretvara u šećer, koji se vrlo lako lijepi za zube. Nakon što jedete čips, koristite zubni konac, ako možete.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -