NaslovnaObavještenjaŠest mitova o mliječnim zubima i kako ih pravilno njegovati

Šest mitova o mliječnim zubima i kako ih pravilno njegovati

- Advertisement -

Postoje dileme o tome šta treba činiti kada bebi počnu da rastu zubi, što se uglavnom događa oko šestog mjeseca. Mnogi nisu sigurni kako pravilno da se održavaju, što može dovesti do problema kada izrastu trajni zubi.

Ovi savjeti odgovoriće na vaša pitanja i riješiti neke od najčešćih zabluda koje roditelji imaju.

Mit: Mliječni zubi nisu toliko važni
Da, mliječni zubi su privremeni i ispašće. Međutim, oni imaju mnoge važne funkcije. Neophodni su za pravilnu prehranu, strukturu lica i stvaranje prostora kako bi se trajni zubi kasnije “smjestili” pravilno. Ako mliječni zub prerano ispadne zbog karijesa, ostali zubi se mogu pomjeriti tako da se neće stvoriti adekvatan prostor za rast trajnog zuba. Mliječni zubi su naročito važni jer utiču na razvoj govora vaše bebe.

Mit: Beba se zbog rasta zuba može razboljeti
Iako ste vjerovatno čuli da rast zuba uzrokuje dijareju, temperaturu i čitav niz drugih problema, nova istraživanja pokazuju da su svi simptomi zapravo poprilično blagi. Iritacija desni, slinjenje i razdražljivost najčešći su simptomi povezani s nicanjem zuba. Međutim, “prava” temperatura (38 stepeni i više) nije povezana s rastom zuba.

Foto: freepik.com

Mit: Trebali bi prati bebine zube jednom dnevno
Preporučuje se da se peru dva puta dnevno jer je dovoljno približno 24 sata da se stvori plak koji oštećuje zubnu strukturu. Teško da će pranje zuba jednom dnevno bilo kojoj osobi (odraslom čovjeku ili djetetu) pomoći u uklanjanju svih naslaga. Prije nego što bebi naraste prvi zub, čistite joj usta i desni vlažnom krpom. Kad on nikne, počnite koristiti malu četku s mekanim vlaknima i koristite malu količinu paste.

Mit: Djeca ne bi trebala koristiti fluoridnu pastu za zube dok ne napune dvije godine
Fluor znatno smanjuje rizik od pojave karijesa. Razlog zbog kojeg se on nekada smatrao štetnim je to što prevelika količina fluora može uticati na izgled djetetovih zuba, odnosno uzrokovati bijele mrlje ili rupe na površini. Iz ovog razloga bi trebali koristiti malu količinu. Ukoliko pasta za zube nema fluora, onda ne pruža nikakve prednosti u prevenciji karijesa.

Foto: freepik.com

Mit: Bebe ne mogu imati karijes
Iako će bebi na kraju ispasti zubi, to ne znači da je karijes mali ili privremeni problem. Ako se ne liječi, može uzrokovati infekciju ili apsces zuba. Trajni zub formira se tačno na krajevima korijena mliječnog zuba, tako da svaka infekcija u mliječnom zubu može oštetiti trajni zub.

Zapravo, jedno istraživanje je pokazalo da djeca koja su imala karijes na “privremenim” zubima imaju tri puta veću vjerovatnoću za razvijanje karijesa na trajnim zubima. Takođe, ne treba prije spavanja davati bebi napitke koji sadrže šećer i ugljikohidrate. Kada ona zaspi, tečnost se nakuplja u njenim ustima i stvara se prilika za formiranje karijesa. Ne dijelite posuđe s njom jer joj tako možete prenijeti bakterije.

Mit: Beba treba prvi put otići kod stomatologa kada napuni tri godine
Američka pedijatrijska akademija preporučuje da beba posjeti stomatologa nakon što joj izraste prvi zub ili do prvog rođendana. Nakon toga bi je trebalo voditi na stomatološki pregled svakih šest mjeseci.

Izvor: Klik

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -