fbpx
NaslovnaSavjetiNe ignorišite fisure na jeziku

Ne ignorišite fisure na jeziku

- Advertisement -

Normalan, zdrav jezik bi trebalo da ima prilično ravnu površinu. Takođe, on treba da ima svjetao, tanak vlažan sloj i ne bi trebalo da ima nijednu napuklinu, ranicu, posjekotinu ili povredu.

Međutim, ukoliko je jezik sa fisurama, onda je vjerovatno u pitanju lingua plicata. Takav jezik ima udubljenja, odnosno žljebove na dorzalnoj površinskoj strani.

Ukoliko nije reč o urođenoj anomaliji, jedan od prvih načina dobijanja ispucalog jezika jeste putem povreda, posjekotina, ujeda, laceracija koje mogu nastati od dubokih posjekotina ili prilikom epileptičnog napada, udarca, potresa.

Isto tako važni su i vitamini iz B grupe, prije svega riboflavin koji pomaže u uzimanju drugih esencijalnih vitamina kao što su B6, folat, gvožđe i nijacin.

Foto: medicalnewstoday.com

Znaci koji će pokazati da ga imamo premalo u našem organizmu uključuju oticanje grla, bolove u grlu, otečen jezik i ispucalu kožu, naročito na uglovima usana.

Upravo to oticanje može izazvati pucanje jezika, ako je blago iritiran ili upaljen. Folna kiselina ili vitamin B9, može biti drugi razlog pojave ispucalog jezika. Hidracija igra veoma važnu ulogu u liječenju pored gore navedenih stavki. Pijte dosta vode jer će ona oprati debris i ostatke hrane.

Naslage u ustima privlače parazite, bakterije i druge štetne gljivice, pa je važno da se odstrane. Brinite o svom oralnom zdravlju i širite svijest o uticaju oralnog zdravlja na zdravlje cijelog organizma.

Izvor: Instagram/diamond_dent_1

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -