NaslovnaSavjetiPrijedlozi za zaštitu vašeg oralnog i zdravlja zuba

Prijedlozi za zaštitu vašeg oralnog i zdravlja zuba

- Advertisement -

DoctorTakvimi.com stručnjaci Dt. Murat Dölek skreće pažnju na važnost popravka pokvarenih zuba plombama, liječenjem korijenskih kanala, vađenjem zuba i naknadnim, po potrebi, implantatima i pripadajućim protezama u zaštiti usta i zdravlja kod problema sa zubima. Dt. Dölek navodi učinke hrane na zube kako slijedi:

KISELA HRANA: Sve vrste tvari koje sadrže ili proizvode kiselinu smanjuju pH u ustima, a pri kiselom pH, antitijela, koja su vojnici našeg imunološkog sistema u slini i desnima, ne rade, pa stoga njihova zaštitni učinci na zube su smanjeni.

Kisela hrana ima izravan destruktivan učinak na mineralizirana tkiva kao što su zubi i kosti. Takođe stvara površine na zubima za koje se bakterije mogu lako zadržati. Hranu koja stvara kiselinu ili kiselu hranu treba izbjegavati što je više moguće, a ako postoji potreba za upotrebom treba konzumirati neutralizirajuću hranu poput vode ili jogurta.

Ne preporučuje se mehaničko čišćenje, poput pranja zubi barem pola sata nakon konzumiranja kisele hrane. Razlog tome je razdoblje čekanja da se oralni pH vrati na normalnu alkalnu razinu.

SLATKA HRANA: Mnoge namirnice koje svakodnevno konzumiramo, od bijelog hljeba do voća, sadrže šećer. Iako je šećer neophodan, previše ga je štetno, a većina bakterija koje žive u ustima voli šećer.

Šećer se lijepi za površinu zuba i stvara površine za koje se bakterije mogu uhvatiti. Kiseline koje proizvode bakterije na tim površinama stoga oštećuju površinu zuba.

MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI: mlijeko i mliječni proizvodi, koji su nužni nutrijenti za naše tijelo, regulišu pH oralne okoline i pružaju kalcijsku podršku zubima i kostima. Međutim, nepravilna upotreba ovih proizvoda može biti štetna.

Na primjer, ako pijete mlijeko nakon pranja zuba noću, vaši zubi mogu biti oštećeni. Jer mlijeko sadrži laktozu, vrstu šećera. Budući da se protok sline noću smanjuje, puferski kapacitet oralnog okoliša znatno je smanjen, a šećer hrani mikrobe.

VOĆE: Posebno vitamin C je vrlo potreban za naše desni i imunološki sistem. Uzimanje dovoljne količine voća ne samo da manje poboljevamo, već i osiguravamo potreban šećer za naše tijelo. Ne treba zaboraviti da je pretjerana konzumacija voća vrlo štetna zbog sadržaja šećera i kiselog djelovanja.

TOPLA ILI HLADNA HRANA: Kao i kod bilo koje tvari, naše tijelo reaguje kao širenje ili rastezanje prema toplom i hladnom. Naši zubi su živo tkivo prekriveno mineralnim kristalima. Ovu kristalnu strukturu mogu oštetiti nagle promjene temperature i mogu nastati pukotine ili čak lomovi. Stoga se vrlo hladna i vrlo topla hrana ne smiju konzumirati zajedno.

S pojačanim žvakanjem povećaće se izlučivanje sline i smanjiti vjerovatnoća karijesa zbog puferskog učinka kisele sredine. Najmanje pola sata prije pranja zuba ne smijete konzumirati nikakvu hranu i pričekati period neutralizacije oralne sredine.

Možete koristiti vodice za ispiranje usta koje vam je preporučio doktor kao dodatak za smanjenje eliminacije bakterija u ustima. Čak i ako nemate tegoba, nemojte zanemariti posjetu stomatologu barem dva puta godišnje

Izvor: Rayhaber

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -