NaslovnaStudent stomatologPodkast o stomatologiji - novi način da saznate više

Podkast o stomatologiji – novi način da saznate više

- Advertisement -

Podkast je nova riječ, odnosno kovanica dviju riječi: iPod (da li se sjećate iPod-a? Svojevrsni vokmen nove ere, koji se nažalost više ne proizvodi) i broadcast, odnosno emitovanje, nastala u ranom 21. vijeku.

Podkast je zapravo digitalni fajl koji se može naći na internetu i preuzeti na kompjuter ili mobilnu napravu, obično dostupan u serijama. Može se još reći i da je podkast nešto nalik radijskoj emisiji, tj. neki serijski program na radiju.

- Advertisement -
Foto: n1info.com

Ovaj program je popularan način informisanja, ali je, takođe, i vid zabave. Na dobrim podkastima možete čuti različita mišljenja koja se pozivaju na nauku, umjetnost, psihologiju, muziku, filmove i sport, pa sve do najužih tema koje se tiču mnogobrojnih aktuelnosti sadašnjice.

Najpraktičniji način preuzimanja je preko aplikacije zbog mogućnosti pretplaćivanja na omiljene kanale, skidanja i čuvanja emisija koje želimo poslušati više puta ili sačuvati za kasnije. Aplikacija koju ja najčešće koristim je https://player.fm/.

- Advertisement -

Naravno, postoje i mnoge druge kao što su , „Google Podcast”, „Apple Podcast” za iOs, „Spotify”, „Podcast Go”… Najbolja stvar u vezi sa podkastom je to što se emisije mogu slušati uvijek i svuda, dok ste u prevozu, dok šetate psa, na putu od kuće do posla, fakulteta ili jednostavno odmarate i uživate uz omiljenu hranu.

Podkast je veoma dobar vid informisanja i/ili zabave posebno u ovim danima izolacije. Odlična prilika da saznate nešto novo ili se udubite u priču dok radite poslove koji ne zahtijevaju punu koncentraciju.

Foto: blic.rs

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na podkaste o stomatologiji, o tome na koji način mogu da doprinesu kako studentima, stomatolozima tako i ljudima koji žele da saznaju nešto više o uslugama koje mogu dobiti u stomatološkim ordinacijama.

“Dentalne” podkaste vode uglavnom stomatolozi ili zubni tehničari, koji svojim kolegijalnim duhom, dijele iskustva iz prakse. Oni objašnjavaju na koji način održavaju svoje ordinacije i njihov odnos sa pacijentima, diskutuju o novim istraživanjima i trendovima u svijetu stomatologije, govore o svojim studentskim danima i prisjećaju se momenta kada su izabrali stomatologiju za svoj poziv.

Takođe, možete čuti o najnovijim materijalima, njihovoj primjeni, tehnikama rada ali i o tome kako započeti sopstveni biznis i koji vidovi marketinga su se pokazali najisplativijim. Neki od podkasta se baziraju na gostovanju profesora i mladih stomatologa širom svijeta.

U toku razgovora im se postavljaju pitanja o svojim počecima i greškama koje su pravili tokom karijere. Sve su to veoma zanimljive informacije koje možete iskoristiti za dalje obrazovanje, rad i komunikaciju sa pacijentima.

Foto: teen385.com

Saznaćete mnogo i o aktuelnim kursevima i specijalizacijama. Neki od najposjećenijih podkasta su „Dental Up”, „The Dental Marketer”, „Voices From The Bench”, „Dental Hacks”, „The Delivering WOW”, „The Fee For Service”, „Buletproof Dental Practice”, „Dentist Brain”, „Dental Amigos”, „The Dental Student”, „Buzz Dental”, „The Dental Guys”, „Working Interferences”.

Ovi podkasti su na engleskom jeziku i emisije su na nedeljnom ili mjesečnom nivou, ali svaka epizoda nakon preuzimanja ostaje na vašoj aplikaciji tako da je možete slušati bilo kada.

Samo izaberete zanimljivu temu i prepustite se živoj riječi stomatologa iz nekog drugog dijela svijeta. Napisaću nekoliko riječi o meni omiljenim podkastima, a vama prepuštam da izaberete svoje.

Dental Up
Prijatan glas zubnog tehničara Shaun Keating-a će vas sprovesti kroz različite teme iz oblasti stomatologije. Emisije se baziraju na intervjuima sa profesorima, asistentima i mladim stomatolozima. Shaun Keating ima svoj ustaljen režim vođenja intervjua- počinje razgovorom o američkom fudbalu, prvo pitanje koje postavlja gostu je kako su odlučili da se bave stomatologijom, a zatim prelaze na temu koja se nalazi u naslovu emisije. Moj omiljeni podkast.

The Dental Marketer
Sve o dentalnom marketingu, od strane ne samo stomatologa već i marketinških eksperta, možete čuti na ovom podkastu.

Dentistry Uncensored With Dr. Howard Farran
Dr Howard Farran je osnivač časopisa „DentalTown”. Njegov podkast se bavi stomatologijom u smislu unapređenja prakse i smanjenja troškova. On razgovara sa raznim stručnjacima koji pričaju o svojim navikama i pravilima kojih se pridržavaju.

Young Dental Life
Razgovori sa, kako sam naziv kaže, samih početaka, o ljepoti stomatologije ali i stresovima sa kojima se susreću studenti i doktori. Teme u ovom podkastu su veoma bitne za studente i mlade stomatologe i često se možete poistovetiti sa kolegama iz inostranstva dok slušate neke od njihovih anegdota. Ovaj podkast vam pruža dosta dobrih i praktičnih savjeta.

T- Bone Speaks Dentistry
Dr Tarun Agarwal na zabavan način govori o ozbiljnim temama stomatološke prakse i održavanju biznisa. Svaka epizoda ima konkretan naslov koji vas može zainteresovati da zavirite u njegove razgovore sa profesionalcima ali i monologe o svom iskustvu i ličnom razvoju. Radovaćete se svakoj novoj epizodi.

Ukoliko već pratite neke od podkasta i želite da ih podijelite sa ostalima, budite slobodni da ih ostavite u komentarima.

Autorka je student šeste godine Stomatološkog fakulteta u Beogradu

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -