NaslovnaObavještenjaStomatološke ordinacije u Republici Srpskoj počinju sa radom 11. maja

Stomatološke ordinacije u Republici Srpskoj počinju sa radom 11. maja

- Advertisement -

Sredinom marta, usljed epidemije koronavirusa, Ministarstvo zdravlja i socijelne zaštite Republike Srpske je donijelo odluku o zatvaranju svih stomatoloških ordinacija.

Od tada su svi stomatološki radnici na prinudnom odmoru, a ima naznaka da bi se sredinom maja opet mopgli naći na svojim radnim mjestima, jer je epidemija stavljena pod kontrolu.

Foto: stomatologija.me

„Svjedoci smo da na vrijeme preduzete mjere u cilju sprječavanja širenja infekcije izazvane korona virusom, daju rezultate i da je epidemiološka situacija iz dana u dan sve bolja, te nam daje za pravo da razmišljamo o početku rada privatnih stomatoloških ambulanti. Iz svakodnevnih kontakata sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, dobili smo obećanja da će naše zdravstvene ustanove započeti sa radom u prvoj polovini maja mjeseca. Prijedlog ministra za sjednicu Kriznog štaba je da to bude 11.05, te će te o tome biti blagovremeno obavješteni“, ističe se u dopisu dr Saše Dabića, predsjednika Komore doktora stomatologije Republike Srpske, upućenom članovima.

Dr Saša Dabić (Foto: Facebook/implantodentbl)

Vrijeme do tada je neophodno iskoristiti za dobru organizaciju i pripremu za svakodnevni rad.

„Komora u saradnji sa naša dva medicinska fakulteta učestvuje u izradi protokola, a vezano za rad u stomatološkim ambulantama, koji će vam biti proslijeđen sledeće sedmice. Od nas je traženo da se obezbjedi tačan protokol, kao i neophodna zaštitna oprema za rad u takvim uslovima. Od zaštitne opreme, pored rukavica i standardnih maski, traženo je da ambulanta posjeduje zaštitne vizire, kao i zaštitne maske ffp2. Na sastanku sa direktorom Instituta za javno zdravlje, gospodinom Branislavom Zeljkovićem, obećana nam je donacija gore pomenutih zaštitnih maski, a Komora je takođe u proceduri da izdvoji jedan dio novčanih sredstava za kupovinu zaštitnih vizira i ffp2 maski, koje ćemo proslijediti svim privatnim ambulantama širom RS, a takođe ćemo obezbjediti novu količinu zaštitnih vizira za kolege zaposlene u javnom sektoru unutar stomatoloških službi pri domovima zdravlja. Zaštitna odijela neće biti potrebna za svakodnevni rad, pa ordinacije nisu u obavezi da ih posjeduju“.

Foto: stomatologija.me

Ordinacije su trebale da se konsultuju sa svojim knjigovodstvenim biroima, a vezano za isplatu doprinosa za mart mjesec i trebalo je da pošalju adekvatne izjave i obrasce ka Poreskoj upravi.

„Na traženje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, stručna služba Komore je dostavila spisak privatnih stomatoloških ambulanti u RS, a vezano za isplatu minimalnih plata sa doprinosima za april mjesec, o čemu sam vas informisao u prošlom dopisu. I za ovu vrstu isplate je neophodno da ste u stalnom kontaktu sa vašim knjigovodstvenim biroima. Takođe, stručna služba Komore je uputila dopis u 37 opština i gradova u RS u kojima postoje privatne ambulante, s ciljem otpisa dijela komunalnih taksi za mjesece koje niste radili, te je neophodno da to pratite, jer je različito od opštine do opštine, a Grad Banja Luka je već uvrstio stomatološku djelatnost u otpis dijela komunalne naknade i objavio Javni poziv, gdje ste morali dostaviti tražene podatke, ukoliko želite da vam se ista umanji za period koji niste radili. O svim daljnim preduzetim aktivnostima, bićete blagovremeno obavještavani putem e-maila ili web stranice Komore“, kaže se na kraju dopisa dr Saše Dabića, uz želju za dobro zdravllje i da se vide na nekom naučno-stručnom skupu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -