NaslovnaSavjetiOsnovna poruka prevencije u stomatologiji je da čist zub ne može da...

Osnovna poruka prevencije u stomatologiji je da čist zub ne može da oboli

- Advertisement -

Preventivna stomatologija je posebna grana koja se bavi očuvanjem vaših zuba, tj. prevencijom od nastanka oboljenja zuba i usne duplje.

Imajući u vidu da su karijes i parorontopatija vodeći stomatološki problemi savremenog društva, svaki stomatolog veliku pažnju posvećuje edukaciju pacijenata o prevenciji nastanka bolesti kao najboljem načinu za očuvanje zdravlja.

Foto: bodent.rs

Koliki značaj ima preventivna stomatologija ukazuje i definicija Svjetske zdravstvene organizacije, koja upravo ovu oblast stavlja na prvo mjesto, jer ona obezbjeđuje dugotrajno oralno zdravlje, a samim tim unapređuje i kvalitet života ljudi.

“Osnovna poruka prevencije u stomatologiji je da čist zub ne može da oboli. Osnovni cilj oralne higijene jeste da, uz adekvatna sredstva mehanički uklonimo naslage sa zuba, tačnije zubni plak (dentalni biofilm). Međutim, mora se naglasiti da je važno i koju pastu za zube koristimo. Gleđ zuba je, uslovno rečeno mrtvo tkivo i samo pljuvačka sa svojim sastojcima može da utiče na zaštitu i obnavljenje oštećene gleđi. Jedan od tih sastojaka su naši prijatelji – fluoridi.

Dakle, paste za zube moraju da sadrže fluoride u koncentraciji koja je adekvatna starosnoj dobi. Veoma je važno da svaki dan dodajemo po malo fluorida u biosistem usne šupljine i na taj način da preveniramo nastanak karijesa. Uloga fluorida iz pasti za zube ima veliki značaj u smanjenju rizika za nastanak karijesa, pa samu upotrebu pasti za zube sa fluoridima nazivamo tihom revolucijom u stomatologiji”, objasnio je dr Aleksandar Brajović.

Foto: 949kidsdentist.com

Da li ispirati usta nakon paste?
„Preporuka je da se to ne radi, nego da se samo sadržaj ispljune.Ovdje postoji problem, jer mnoge paste za zube sadrže pjeneća sredstva (deterdžentno sredstvo poput Natrijum laurilsulfata) koja nisu neophodna ali mogu da isušuju sluzokožu, da provociraju nastanak aftoznih promjena i slično. Zato je moja preporuka Enzycal pasta, tačnije fina krema za zube koja ne pjeni, sadrži fluoride i ima prijatan ukus.

Moje kliničko iskustvo govori, da primjena ove paste za zube, uz savjet da se ne isperu usta nakon pranja zuba, ima izvanredan učinak na smanjenje karijesa, čak i u djece koja imaju visoku karijes aktivnost, koji se najčešće ogleda u mnoštvu početnih oštećenja gleđi tzv. bijelih mrlja. Pored toga, Enzycal sadrži i nekoliko enzima, koji pojačavaju enzimski kapacitet pljuvačke i omogućavaju brže i lakše samočišćenje usne šupljine”, zaključio je dr Brajović.

Izvor: Instagram/Curaprox Crna Gora

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -