NaslovnaSavjetiKako da se hranite nakon vađenja umnjaka

Kako da se hranite nakon vađenja umnjaka

- Advertisement -

Ako se pripremate za predstojeću operaciju uklanjanja umnjaka, vjerovatno ćete imati pitanja o operaciji i procesu oporavka, i šta ćete moći da jedete nakon uklanjanja umnjaka? Ključna komponenta da vaš oporavak od ove rutinske procedure bude što brži i besprekorniji je razumijevanje post-hirurške njege i najbolja ishrana posle operacije.

Za ljude između 17 i 25 godina, „umnjaci“, uobičajeni termin koji se koristi za označavanje trećih kutnjaka u zadnjem dijelu usta, često rastu kao impaktirani, ili pod uglom i izazivaju nekoliko drugih problema koji bi mogli da budu neophodni za njihovo vađenje. Američko udruženje oralnih i maksilofacijalnih hirurga (AOMS) preporučuje pacijentima da izvade umnjake ako postoji aktivna infekcija u vidu bolesti desni, nepopravljivog karijesa ili pojave cista ili tumora oko zuba. Takođe, ako impaktirani umnjak ošteti susjedne zube, najbolje je da ga izvadite kako biste spriječili dalje oštećenje.

Rendgen zuba će utvrditi da li je uklanjanje umnjaka prikladno. Takođe će utvrditi broj umnjaka kojima je potrebno uklanjanje.

Odmah nakon uklanjanja

Kada vam umnjaci budu uklonjeni i kada vas pošalju kući iz ordinacije stomatologa ili oralnog hirurga, moraćete da se oporavite. Pacijenti uglavnom odlaze sa vlažnom gazom pritisnutom na područje gdje su bili zubi, sa namjerom da stimulišu ugrušak kako bi usporili prirodno krvarenje koje se javlja. Ovaj ugrušak će se pretvoriti u tkivo za zarastanje, ispunjavajući rupu u desni i kosti.

Da biste izbjegli suvu čašicu, za koju klinika Mejo upozorava da može da produži zarastanje i da bude prilično neprijatna, morate paziti da se sam ugrušak ne poremeti. Iz tog razloga, savjetovaće vam se da izbjegavate sisanje (kao što je pijenje kroz slamku) i pušenje, jer ovi postupci zaista mogu ometati zarastanje ugruška.

Šta treba izbjegavati

Pošto će se tokom ekstrakcije koristiti jedan ili više anestetika, vaša usta će se osećati utrnulo neko vrijeme nakon operacije. Kada se vratite kući i odmarate, važno je da vodite računa o vrsti hrane i pića koje konzumirate kako biste spriječili bilo kakvo oštećenje ili osjećaj bola kada vam se vrati osećaj u ustima.

Da biste izbjegli opekotine u ustima dok su još utrnuta, klonite se vruće hrane i pića. Imajte na umu da je lako ugristi jezik, obraz ili usne tokom ovog perioda oporavka, tako da je najbolje da se držite podalje od hrane za žvakanje i tvrde, hrskave hrane kao što su čips i tvrde perece – zajedno sa malim oštrim namirnicama poput kokica sa ljuskom. Izbjegavajte iritaciju desni. Kao što biste očekivali, začinjenu hranu takođe treba izbjegavati, jer ona može dovesti do dalje osetljivosti desni ili želuca.

Šta da jedete

Ishrana je ključna komponenta reparativnog procesa nakon stomatološke operacije. Kao što bi vaš stomatolog na rutinskom pregledu preporučio da je dobro zaokružena ishrana imperativ za vaše oralno zdravlje, isto važi i za ishranu posle operacije. Uz puno vode, poželjećete da jedete najbolju hranu za koja će biti i hranljiva i utješna za vaša usta. Sledeće namirnice će obezbediti važne vitamine i hranljive materije za oporavak i lako se žvaću i gutaju:

  • Jogurt
  • Švapski sir
  • Sos od jabuke
  • Avokado
  • Voćni smuti (sa voćem bez semenki)
  • Kajgana
  • Meka riba
  • Fino isječeno meso
  • Pire krompir
  • Ovsena kaša
  • Tanke supe

Najbolje je da se držite ovih namirnica četiri do sedam dana nakon oralne hirurgije, planirajte tako što ćete se obezbijediti zalihama ove hrane prije operacije i izbjegavajte ishranu koja se sastoji od proizvoda kupljenih u prodavnici koji su obrađeni ili sadrže dodatke. šećeri.

Održavanja higijene

Nježno čišćenje i ispiranje prema uputstvima vašeg stomatologa biće važan aspekt vašeg procesa zarastanja. Izaberite fleksibilnu četkicu za zube sa ultra-tankim vlaknima za čišćenje između zuba i ispod desni, a da pritom ne oštetite ušivene delove ili zarastajuće tkivo.

Kako osoba nastavlja da raste u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama, vađenje umnjaka može se pokazati neophodnim za zdravlje zuba. I dok je uklanjanje umnjaka važno, neophodno je znati hranu koju treba jesti nakon operacije (i čega se kloniti) za brzi oporavak. Prije operacije, možete se upoznati sa više savjeta za oporavak i steći dublje razumijevanje šta da očekujete prije procedure.

Izvor: colgate.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -