NaslovnaSavjetiDjeca kod stomatologa: Evo šta treba da znate

Djeca kod stomatologa: Evo šta treba da znate

- Advertisement -

Da li ste znali da istraživanja pokazuju da je oko 50 odsto pacijenata razvilo strah od stomatologa još u djetinjstvu, a značajan uticaj imali su i njihovi roditelji ili drugi članovi porodice koji su patili od istog straha?


Zato je prevencija važna, kako bi dijete što manje moralo da prolazi kroz invazivne tretmane, a takođe je izuzetno bitno da se mališani što ranije upoznaju sa stomatologom i procesom posjete, kako bi im to postalo prirodno. Na to ukazuju i iz stomatološke ambulante Dr Čanak iz Bara.

“Djeca kod zubara u prvu posjetu mogu doći već od druge godine, da bi na vrijeme sticala naviku i postepeno se upoznavala sa ambijentom stomatološke ordinacije. U početku, u kom god uzrastu da se djeca susretnu prvi put sa stomatologom, ne treba insistirati čak ni na pregledu”, napisala je na Instagramu dr Marija Čanak Iličković, specijalista dječje i preventivne stomatologije.

Kao i na mnogim drugim poljima u životu, prvi utisak je od suštinske važnosti i djeci bi trebalo dozvoliti malo vremena da se prilagode na novi prostor i nove osobe u njihovom životu kao što su ordinacija i stomatolog. Sa druge strane, važno je i da stručnjaci imaju pravi pristup.

“Dozvolite mališanu da se upozna sa prostorom, stomatološkom stolicom, i da uspostavi kontakt sa svojim budućim stomatologom. Od tog prvog kontakta mnogo zavisi. U našoj ordinaciji trudimo se da prvo procijenimo tip djeteta, a zatim da mu pristupimo sa puno strpljenja i razumijevanja”, ističe dr Čanak Iličković.

Krucijalno je da postoji i odnos povjerenja – između djeteta i roditelja, ali i djeteta i stomatologa. Zato je potrebno biti iskren sa djecom o tome šta ih čeka u ordinaciji, pogotovo ako predstoje invazivni tretmani, kao i dosljedno poštovati dogovor koji ste napravili sa njima.

“Nije svaki dolazak kod nas bolan i neprijatan, ali ukoliko predstoji nešto bolnija intervencija, djecu ne treba lagati. Vi kao roditelji najprije djetetu kod kuće prezentujte pregled na najbolji mogući način uz objašnjenje šta ga očekuje, dodatnu pripremu ćemo obaviti mi i sa mališanom uspostaviti dogovor. Ukoliko je znak za prestanak rada,podizanje ruke ili zvuk ‘a’ , dogovor mora da se poštuje. Iako iziskuje vrijeme i strpljenje, od krucijalnog značaja za buduće posjete je baš taj prvi kontakt”, naglasila je stomatološkinja.

Uspješne i udobne prve posjete stomatologu mogu biti odlična osnova za uspostavljanje dobre rutine u održavanju oralnog zdravlja kasnije u životu.

“Ukoliko dijete prvi put iz ordinacije izadje zadovoljno, velika je vjerovatnoća da će odlasci stomatologu u budućnosti biti zabavna, a ne mučna i neprijatna obaveza. Kod nas je to već tradicija. Zakažite termin i uvjerite se”, poručila je Čanak Iličković.

Stomatološka ambulanta Dr Čanak nalazi se na adresi Jovana Tomaševića G9 u Baru, a možete je kontaktirati na brojeve telefona +382 30 314 040 i +382 69 034 407.

Više informacija o stomatološkoj ambulanti, među kojima su ko ordinira i koje usluge pružaju, možete pronaći na prezentaciji na našem portalu OVDJE.

izvor: Čanak dental & aesthetic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -