NaslovnaSavjetiIzazovi oralnog zdravlja kod starijih i kako se suočiti sa njima

Izazovi oralnog zdravlja kod starijih i kako se suočiti sa njima

- Advertisement -

Kako starimo, naše oralno zdravlje se u značajnoj mjeri mijenja. Zubi postaju potrošeni i sve podložniji lomljenju i propadanju. Povlačenje desni postaje još jedan razlog za brigu, potencijalno rezultirajući povećanom osjetljivošću i rizikom od bolesti desni. Zato je važno održavati oralnu higijenu i u starijem dobu, redovno prati zube i čistiti ih koncem, te posjećivati stomatologa.


U ovom članku pozabavićemo se izazovima sa oralnim zdravljem koji se javljaju kako osoba zalazi u treće doba života, kao i potencijalnim rješenjima.

Opasnosti koje vrijebaju kako starite

Bolesti desni: Starije osobe su podložnije bolestima desni, koje mogu da dovedu do gubitka zuba ako se ne liječe. Kako biste prevenirali bolesti desni od krucijalne je važnosti da redovno perete zube i čistite ih koncem, koristite antimikrobiotičku tečnost za ispiranje usta i redovno posjećujete stomatologa kako biste provjerili stanje svoje usne šupljine i očistili zube profesionalno.

Suva usta: Mnogi stariji ljudi doživljavaju sindrom suvih usta zbog raznih zdravstvenih stanja ili ljekova. Suva usta povećavaju rizik od propadanja zuba i bolesti desni. Kako biste se izborili sa ovim problemom trudite se da ostanete hidrirani, žvaćite žvake koje ne sadrže šećer, koristite zamjenu za pljuvačku i savjetujte se sa stomatologom.

Gubitak zuba: Kako starimo, povećava se rizik od gubitka zuba. To može biti povezano sa nizom faktora kao što su bolesti desni, propadanja zuba ili razni nesrećni slučajevi. Kako biste prevenirali gubitak zuba važno je da održavate dobru oralnu higijenu, posjećujete stomatologa i na vrijeme se pozabavite bilo kakvim potencijalnim problemima.

Oralni kancer: Rizik od oralnog kancera se povećava sa godinama. Redovni pregledi stomatologa pomažu da se bilo kakvi znaci oralnog kancera primjete rano, što dalje uvećava šanse da se on uspješno tretira.

Pored svih navedenih preventivnih mjera, važno je održavati zdrav stil života tako što ćete imati balansiranu ishranu, ograničiti unos šećera i hrane i pića koje sadrži kiseline, izbjegavati duvanske proizvode i limitirati konzumaciju alkohola.

foto: Freepik



Pouzdane strategije za borbu sa dentalnim problemima

Redovne posjete stomatologu: Važno je da redovno imate preglede stomatologa, što će mu omogućiti da bilo kakve potencijalne probleme primjeti na vrijeme i pozabavi se njima prije nego što postanu ozbiljni.

Dobra oralna higijena: Održavanje dobre oralne higijene od suštinske je važnosti u bilo koje doba života. Perite zube dva puta dnevno sa fluoridnom pastom za zube, čistite zube svakog dana koncem i koristite tečnost za ispiranje usta ako vam je to preporučio stomatolog.

Zdrava ishrana: Neka vaša ishrana bude izbalansirana, bogata vitaminima i mineralima koji će pomoći da vaše oralno zdravlje ostane na kvalitetnom nivou. Izbjegavajte prevelike količine šećera i hrane koja sadrži kiseline, jer oni doprinose propadanju zuba.

Prestanite da pušite: Pušenje može imati izuzetno štetan uticaj na vaše oralno zdravlje. Pušenje povećava rizik od bolesti desni, gubitka zuba i oralnog kancera. Ako prestanete da pušite vaše oralno zdravlje naglo će se značajno popraviti.

Korišćenje dentalnih aparata: Ako ste izgubili zube ili imate druge zubne probleme, vaš stomatolog možda će vam preporučiti dentalne aparate kao što su proteze, mostovi ili dentalni implanti, kako biste povratili svoj osmijeh i funkciju zuba.

Važno je uvijek imati na umu da vam je najbolja opcija da potražite savjet od stomatologa, koji će uzeti u obzir sve vaše specifičnosti i u skladu sa njima vam dati najbolje preporuke. Kako starite, preporuka je da makar dva puta godišnje odlazite na preglede i čišćenja kod stomatologa. Učestalost posjeta može biti i veća ako je to potrebno, zavisno od individualnog stanja pacijenta. Nemojte zanemarivati važnost preventivnih mjera. Ako budete pratili sve ove savjete nećete imati većih oralnih problema ni u trećem dobu svog života.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -