NaslovnaZanimljivostiNajbolje destinacije za dentalni turizam na svijetu

Najbolje destinacije za dentalni turizam na svijetu

- Advertisement -

Danas postoji mnogo zemalja koje pružaju kvalitetnu i pristupačnu stomatološku njegu. Stanovnici država kao što su SAD, Australija, Njemačka i Velika Britanija sve češće biraju stomatološke tretmane u inostranstvu, širom Istočne Evrope, Azije, Bliskog Istoka i Južne Amerike, gdje je trošak života jeftiniji, a samim tim i stomatološki tretman daleko manje skup.


Gdje pacijenti idu uglavnom zavisi od toga gdje se nalaze u svijetu. Na primjer,građani Kalifornije lako mogu preći granicu do Meksika, dok je Tajland mnogo bolja destinacija za Australijance, a Britancima će po mjeri biti neka evropska destinacija.

Stomatološki turizam u Evropi godišnje raste za 10 do 15 odsto, prema istraživanju objavljenom od strane PwC-a 2017. Ovaj trend posebno raste od 2013. kada je nova direktiva EU-a omogućila pacijentima da dobiju tretman u zemljama članicama, a zatim traže povrat troškova ako ih pokriva nacionalno zdravstvo.

I na ex Yu prostoru sve više uviđaju potencijal dentalnog turizma, koji je značajno počeo da jača nakon kovid pandemije. Tako se Hrvatska našla na brojnim listama najboljih destinacija na svijetu za dentalni turizam, na nekima i Srbija, a mi ovom prilikom u cjelosti prenosimo listu koju je objavio Medical Travel Market. Evo koje su po njima vodeće destinacije dentalnog turizma širom svijeta:

Hrvatska

Poliklinika Smile

Hrvatska je na vrhu liste evropskih destinacija. Opisana kao zemlja prekrasnih tirkiznih voda, Hrvatska postaje fenomen za turiste, privlačeći njih preko 18 miliona godišnje. Sada se ta uzbuđenja prenose i na industriju medicinskog turizma. Hrvatska je dom velikog broja specijalizovanih klinika, a stomatološki tretmani tamo su značajno jeftiniji nego u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji. Većina vodećih klinika koncentrisana je u Zagrebu i Splitu, a medicinski profesionalac uglavnom govore engleski jezik. Osim toga, zdravstvene usluge u Hrvatskoj funkcionišu pod zakonima EU, što je privlačna sigurnosna mreža za mnoge dentalne turiste koji traže sigurnu, pouzdanu i kvalitetnu stomatologiju.

Ako razmišljate o dentalnom turizmu u Hrvatskoj, preporučujemo Polikliniku Smile u Opatiji i CentroDENT u Rijeci, centre smještene na prelijepim lokacijama u blizini Jadranskog mora, gdje ćete dobiti stomatološke usluge najvećeg kvaliteta i koji imaju Stomatologija.me garanciju kvaliteta.

CentroDENT

Tajland

Tajland ima svjetski poznate stomatološke ustanove – neke ogromne, a mnoge izuzetno moderne. Australijanc i Novozelanđani posebno, čine veliki broj pacijenata koji posjećuju stomatološke klinike na Tajlandu. Ali isto tako i Kanađani i Amerikanci. Većina stomatologa na Tajlandu je znanje sticala u inostranstvu prije nego što su se vratili u svoju domovinu i mnogi se odlučuju da finansiraju svoju kliniku. Tajland je takođe dom JCI akreditovanih stomatoloških ustanova, koje nude sveobuhvatne stomatološke usluge uključujući sedativnu stomatologiju za pacijente koji se plaše većih stomatoloških postupaka.

foto: Omeristanbul

Turska

Turisti sa istoka i zapada putuju u Tursku kako bi iskoristili nisku cijenu i visokokvalitetne stomatološke tretmane koje nude tamošnji hirurzi. Turska vlada je jedna od najaktivnijih u promociji medicinskog turizma, a takođe planira osnivanje zona za zdravstvenu njegu bez poreza (bez PDV-a) za medicinske turiste iz inostranstva. Stomatolozi u Turskoj poznati su po tome što su obučavani po internacionalnim standardima, što ih čini nekim od najboljih praktičara na svijetu. Postoji veliki broj impresivnih ortodontskih i klinika za estetsku stomatologiju od kojih možete birati onu koja odgovara vašim potrebama.

Dubai

Često na vrhu ili pri vrhu lista najpopularnijih destinacija za putovanje Dubai je poznat kao luksuzna turistička destinacija, ali i dentalni turizam takođe postaje popularan. Britanci, Njemci, Amerikanci, Austrijanci i Švajcarci odlaze u Dubai odmor i na stomatološki tretman. Nije najjeftinije mjesto za stomatološki turizam, ali ima izuzetno kvalifikovane stomatologe. Neke od najuspješnijih klinika širom svijeta otvorile su filijale u Dubaiju kako bi pružale svoje usluge bogatim klijentima koje Dubai privlači. Na kraju krajeva, Dubai ima dovoljno i svojih stanovnika milionera koje treba zadovoljiti.

foto: Freepik

Španija

Britanski, irski i njemački turisti rado dolaze u Španiju radi stomatološkog tretmana. Čak i Amerikanci koji žele blistaviji osmijeh znaju da pođu tamo umjesto da plate previsoke tarife u vlastitoj zemlji. Stomatologija u Španiji je poznata po kvalitetu i pristupačnosti. Možda nije jeftino kao u Poljskoj, Mađarskoj ili Rumuniji, ali vidljiva razlika u kvalitetu čini razliku u cijeni malom. A uživanje na suncu dok čekate tretman ne može da škodi…

Meksiko

Amerikanci hrle u Meksiko na stomatološke tretmane – mnogo je jeftinije nego u njihovoj zemlji. A za građane država na granici, poput Teksasa i Kalifornije, i vožnja je nešto što bi se moglo uzeti u razmatranje. Ako ne, tu su opcije kratkog leta do Kankuna i Puerto Valjarte. Stomatološka njega u Meksiku je odlična, a jeftinija od američke jer tamošnji stomatolozi manje odvajaju za osiguranja od američkih kolega. Troškovi života su manji, pa su i cijene niže.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -