NaslovnaSavjetiOralno zdravlje djece: Na šta obratiti pažnju?

Oralno zdravlje djece: Na šta obratiti pažnju?

- Advertisement -

Jedno od troje djece dobije karijes u predškolskom dobu, a ovaj broj raste na više od 40 odsto do osme ili devete godine, pokazuju istraživanja. Karijes se javlja kada česte i prekomjerne količine šećera remete ravnotežu među bakterijama u ustima, što može rezultirati nastankom rupa na zubima koje potencijalno zahtijevaju punjenje. Ako se ne liječe, rupe mogu postati veće, uzrokujući bol i infekciju. Karijes je najčešći uzrok zubobolje među djecom i vodeći uzrok preventivnih posjeta stomatologu.

Roditelji ponekad smatraju da su mliječni zubi manje važni od stalnih zuba, ali to je pogrešan stav. Mliječni zubi čuvaju mjesto za stalne zube. Njihovo zanemarivanje može dovesti do preranog gubitka i potencijalno uzrokovati probleme sa pravilnim postavljanjem stalnih zuba. Osim toga, karijes može ometati sposobnost djeteta da jede, spava, uči i druži se. To se može odraziti na kvalitet života djece, ali i njihovih roditelja i staratelja.

Dobra vijest je da se karijes može spriječiti, a stručnjaci izdvajaju tri navike koje su ključne za prevenciju: redovne stomatološke preglede, pravilno četkanje zuba dva puta dnevno i ograničavanje unosa šećera.

Redovni stomatološki pregledi

Preporuke stomatoloških eksperata širom svijeta sugerišu da bi djeca trebala da imaju prvi stomatološki pregled kad im izraste prvi zub (obično oko šest mjeseci starosti) ili najkasnije kad napune godinu dana. I pored toga, malo koja porodica slijedi ovaj savjet, pretpostavljajući da je njihovo dijete premlado ili da ima zdrave zube.

Rani stomatološki pregledi mogu otkriti rane prve znakove karijesa, koji se onda može zaustaviti jednostavnim tretmanima.

The portrait of happy cute little kids boy and girls in stylish casual clothes looking at camera against white studio wall. Kids fashion and human emotions concept

Pravilno četkanje zuba

Preporučuje se da djeca svakog dana peru zuboe sa fluoridnom pastom za zube prilagođenom dobu djeteta. Budući da mala djeca većinom imaju razmaknute zube, čišćenje između zuba možda nije potrebno. Međutim, stomatolog može preporučiti čišćenje zubnim koncem ako su zubi čvrsto povezani.

Mada se većina odraslih pridržava savjeta da četkaju zube dva puta dnevno, to se manje dosljedno radi u ranim godinama. Roditeljima i starateljima može biti izuzetno teško da održavaju dentalnu rutinu ako djeca ne sarađuju. Stomatološki pregledi im mogu pomoći da dobiju prilagođenu podršku za ove važne navike koje se tiču oralnog zdravlja.

Motoričke sposobnosti mogu varirati među djecom, zato je važno pomoći najmlađima sa četkanjem zuba, čak i u osnovnoj školi. Nekima će pomoć biti potrebna duže rijeme od drugih. Na sljedećem stomatološkom pregledu pitajte stručnjaka da li je dijete dobro četkalo zube.

Ograničavanje unosa šećera

Unos šećera u ranom dobu može kod djece povećati sklonost prema šećeru kako odrastaju. Roditelji i staratelji bi trebalo da izbjegavaju da djecu zasipaju slatkišima, gaziranim i voćnim sokovima i drugim proizvodima punim šećera.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje ograničavanje unosa slobodnih šećera na manje od pet odsto ukupnog unosa energije. Međutim, većina djece konzumira znatno više šećera.

Roditelji bi trebalo da se paze i agresivnog oglašavanja i obmanjujućih etiketiranja slatkih pića i grickalica kao zdravih alternativa. Preporučuje se i da djeca izbjegavaju jelo i piće pred spavanje, kako bi se rizik od karijesa smanjio. To uključuje konzumaciju mlijeka i drugih napitaka sa šećerom iz boce prije spavanja.

Roditelji imaju važnu ulogu u očuvanju oralnog zdravlja djece. Rani stomatološki pregledi, četkanje zuba dva puta dnevno sa prilagođenom pastom za zube i ograničavanje unosa šećera omogućiće djeci da odrastu sa zdravim zubima.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -