NaslovnaSavjetiKako da djeca zavole pranje zuba?

Kako da djeca zavole pranje zuba?

- Advertisement -

Svakog dana u dužem vremenskom roku dva do tri puta dnevno svi ukućani treba da pred djetetom pere zube. Počnite kada beba ima navršenih šest mjeseci života.

To radite u dnevnoj sobi, kuhinji, kupatilu ispred ogledala ili nekom drugom mjestu jer djeca neće uvijek željeti da idu u kupatilo sa vama. Tokom pranja zuba morate da imate osmijeh, ispoljavate pozitivne emocije, plešete, smišljate igrice i pjevate pjesmice…

Foto: rtl.hr

Četkica
Kada nako dužeg perioda pjevanja, plesanja i smijanja, dijete zatraži četkicu od vas, tada mu je kupite. Izaberite najmekšu četkicu. Odlično je i ako dijete samo izabere od nekoliko ponuđenih četkica onu koja mu se nbajviše sviđa. Drugi prijedlog je da četkicu koju ste izabrali sami date djetetu da je drži u ruci dok vi perete zube, sve dok jednog trenutka ne počne da vas imitira. Na taj način dijete samo poželjelo da pere zube.

Pasta
Pasta vam u startu ne treba. Mala djeca ne znaju da pljuju i nema potrebe da kupujete paste za zube za bebe. Pojedine paste sadrže supstance koje nisu pogodne za gutanje i nema potrebe davati ih djeci dok ne nauče da pljuju. Djeca običnu nauče da pljuju oko druge ili treće godine života, kada im možete kupiti pastu za zube, a glavni sastojak takve paste treba da bude hidroksiapatit.

Tehnika
Tehnika nije važna. Djeca će naučiti pravilno da peru zube tek pred polazak u školu ili preškolsko, odnosno između pete i sedme godine. Do tada je važno da imaju izrađenu pozitivnu naviku pranja zuba, a vi ste ti koji ćete im prati zube kako treba. Kada djeca prva operu zube, tada vi uzmete četkicu i lagano pređete sve površine desni kod beba, odmah nakon nicanja prvih zuba i zuba kod djece.

Oprez
Djeca treba da peru zube u uspravnom položaju tijela da ne bi došlo do zagrckavanja. Zagrckavanje je priordan refleks i treba ga izbjeći tokom perioda privikavanja na pranje zuba jer dovode do velikog straha kod djece koja ne žele da ponove pranje nakon toga. Kada djeca drže četkicu u rukama ili ustima ne treba da se kreću i trče po kući da se ne bi povrijedila prilikom pranja.

Izvor: ordinacija Face + Form

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -