NaslovnaObavještenjaKada djeca dobijaju svoj prvi stalni zub?

Kada djeca dobijaju svoj prvi stalni zub?

- Advertisement -

Ljudi tokom života imaju dvije vrste zuba, primarne (mliječni zubi) i trajne zube. Mliječnih zuba ima 20, odnosno 10 u svakoj vilici.

Dok postoje 32 stalna zuba koji uzastopno zamjenjuju sve mliječne zube. Generalno, nicanje trajnih zuba se dešava u određenoj dobi.

Foto: expatliving.sg

Međutim, genetika i drugi faktori igraju presudnu ulogu u određivanju vremena ispadanja mliječnih zuba i njihove naknadne zamjene trajnim zubima. U dobi od 12 do 13 godina skoro sva djeca su izgubila sve mliječne zube.

Većina djece ima set od 28 stalnih zuba do 13. godine života. Ovaj set zuba sastoji se od četiri centralna sjekutića, osam pretkutnjaka, četiri bočna sjekutića, četiri očnjaka i osam kutnjaka.

Posljednji zubi su poznati kao treći molarni zubi, koji mogu i ne moraju niknuti. Generalno, umnjaci niču oko 17 do 21 godine.

Foto: healthysmiledental.com.au

Od 6 do 9 godina
Kada se gleda vremenski raspon za trajne zube, važno je napomenuti da oni najraniji zamjenjuju mliječne zube koji ispadaju kako bi im napravili mjesta. Prvi se pojavljuju između 6. i 7. godine i na gornjoj i na donjoj vilici.

Sljedeći u vremenskom periodu za trajne zube su donji centralni sjekutići koji dolaze između 6. i 7. godine, dok se gornji pojavljuju između 7. i 8. Bočni sjekutići se pojavljuju sljedeći (donji između 7. i 8. godine i gornji između 8. i 9. godine).

Od 10 do 13 godina
Prema vremenskoj skali za nicanje trajnih zuba, u godinama između 10. i 12. vidjeće se nicanje određenog broja zuba. Između 10. i 11. godine izlaze prvi pretkutnjaci gornje vilice. Između 10. i 12. godine izlaze prvi pretkutnjaci na donjoj vilici.

Foto: balmoraldentalcenter.com

Između 11. i 12. godine cuspidi niču zajedno sa drugim pretkutnjacima na donjoj vilici. Između 11. i 13. godine, drugi molari na donjoj vilici izbijaju kroz desni. Između 12. i 13. godine izlaze drugi molari na gornjoj vilici. Međutim, ovo nije kraj vremenskog perioda za trajne zube.

Treći kutnjaci
Poznati i kao umnjaci, treći kutnjaci su posljednji iznikli zubi. Kada se pojave tokom normalnog vremenskog okvira za trajne zube, umnjaci se pojavljuju između 17. i 21. godine.

Izvor:Navidiku

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -