NaslovnaObavještenjaSavjeti kako da smanjite unos šećera

Savjeti kako da smanjite unos šećera

- Advertisement -

Donosimo Vam devet savjeta kako smanjti unos šećera. Činjenica! Šećer je loš za naše zube. Naravno, to nije iznenađujuće ali još uvijek su stomatološki problemi vezani uz šećer najčešći uzrok lošeg oralnog zdravlja i bolesti. Smanjenje unos šećera koji se nalazi u vašoj prehrani pomaže umanjenju štete koju može uzrokovati vašim zubima, uz dodatni bonus poboljšanja naše linije tijela!

Šećer pod bilo kojim drugim imenom je i dalje šećer

Kad mislimo na šećer, vjerovatno ćemo zamisliti bijele stvari koje stavimo u naš čaj. Ali postoji mnogo „skrivenih“ šećera u mnogim stvarima koje ne bismo ni pomislili. Šećer se može naći pod mnogim imenima, a njegovo prepoznavanje prvi je korak da ih izbjegnete. Postoji ih previše za jedan ovakav popis, ali oni na koje trebate obratiti pažnju su: sukroza, glukoza, fruktoza, maltoza, melasa, hidrolizirani skrob i kukuruzni sirup.

Pametnije doručkujte

Jedan poznati kuvar nedavno je skrenuo pažnju na opasno velike niožvoe šećera u nekim žitaricama za doručak, jer su neke, začuđujuće, napravljene od jedne trećine šećera. Zamjeniti takve sa niskim nivom šećera ili one bez dodanog šećera imaće velik uticaj na opšte i zdravlje zuba.

Dobro se najesti za vrijeme doručka je isto dobar način da izbjegnete sve nezdrave zakuske tokom dana.

Smanjite unos šećera, fokusirajte se na zdrave međuobroke

Evo situacije: 10 sati je i imate potrebu za međuobrokom. Ručak je još malo daleko i treba Vam nešto da vas „napuni“. Nemojte pohrliti za keksom – umjestol toga šaka oraha će vam osigurati potrebnu energiju. Zapamtite da nije samo bitno koliko šećera pojedete, nego je važno i koliko često to radite, stoga pokušajte odabrati alternativu šećeru kad god je to moguće.

Bez masnoće ne znači nužno i bez problema

Mnogi proizvodi se prodaju kao „zdrava alternativa“, no ta tvrdnja na ambalaži govori samo dio priče. Često proizvodi kao što su jogurt bez masti i dalje sadrže visoke niove šećera u obliku fruktoze ili rafinisanog šećera. Dobar savjet je pogledati sve nutritivne vrijednosti.

Napravite si osnovna pravila

Budimo iskreni, ne trebam nam slatki desert svaki dan! Postavljanjem par jednostavnih osnovnih pravila možemo napraviti neke jednostavne promjene u načinu života koje mogu imati ogroman učinak. Jednostavne stvari, poput ome da ne jedete u poslednjih sat prije spavanja, izbjegavanje dodavanja šećera na bilo ubrzo će dati rezultate.

Postavite kvotu

Kada je riječ o našim zubima, ne radi se samo o tome koliko šećera jedete već koliko ga često uzimate. Potrebno je sat vremena da se usta vrate u neutralno stanje nakon jela ili pića, a svaki put kada uzmemo još jedan zalogaj, taj se proces počinje ispočetka. Ako vam je potrebno nešto slatko, uzmite to uz obrok i dajte ustima vremena da se oporave.

Najvažniji obrok u danu

Koliko nas je preskočilo doručak, a zatim požudjelo za šećernom dozom kako bi laške prošli kroz dan? Ponovo se vraćamo na to da ustima moramo dati pauzu za oporavak. Imati obilan i hranjiv doručak je najbolji način za početak vašeg dana.

Izbjegavajte alkohol

Alkoholna pića čine 11 odsto dnevnog unosa šećera u Hrvatskoj. Šećer u njima može imati ogroman uticaj na naše oralno zdravlje. Pokušajte umjeriti alkoholna pića koja uzimate te imajte malo vode u blizini kako bi vam pomogla isprati vaše piće po izboru. Pomaže pri ispiranju šećera u ustima, a i glava će Vam biti zahvalna sledećeg dana.

Pripazite na kafu

Čokoladni preliv na cappuccinu ili caffe latte s dodatkom šlaga u omiljenom caffe baru mogu biti ukusni, ali budimo iskreni – znamo da je natovaren šećerom. Ako Vam je potreban kofein pokušavajte ga uzeti u vrijeme obroka, ili se možete jednostavno držati espressa.

Poruka je jasna, svakako malo pripazite na unos šećera, Vaši zubi će Vam biti zahvalni.

Izvor: dentusperfectus.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -