NaslovnaPitanja čitalacaOd broja ugrađenih implantata zavisi i vrsta nadoknade koju možemo uraditi

Od broja ugrađenih implantata zavisi i vrsta nadoknade koju možemo uraditi

- Advertisement -

Ako vam se dogodi da imate nedoumicu ili problem vezan za vaše zube ili njihov izgled, ne brinite – portal Stomatologija.me uvijek je tu da vam pruži podršku i stručne savjete od stomatologa sa portala.

Kao što je to bio slučaj sa jednim od naših čitalaca koji je imao probleme sa zubima u donjoj vilici, a tražio je savjet na koji način može riješiti problem. Zahvaljujući našoj saradnji sa specijalistom stomatološke protetike, doktorkom Sanjom Dragović iz ordinacije “Dental Art Centar” iz Herceg Novog, našli smo najbolje rješenje za njegov problem.

- Advertisement -

Čitalac je postavio pitanje u vezi sa svojom trenutnom stomatološkom situacijom na donjoj vilici. Naime, most na donjoj vilici je propao i klimav je, dok je korijen desne trojke često upaljen.

Čitalac se interesuje da li postoji mogućnost izrade donje proteze na izbrušenim zubima na kuglice ili sa dva implatanta, te traži savjet o daljim koracima. Doktorka Sanja je objasnila da se plan terapije odnosno vrsta nadoknade koja se može uraditi, određuje prilikom detaljnog kliničkog pregleda i rtg snimka.

- Advertisement -

“Najprije je potrebno utvrditi koji od zuba mogu biti potencijalni nosači nadoknade, ukoliko se utvrdi da su preostali zubi slabijeg parodontološkog stanja (isplivali, klate se) te nisu dobri za keramičke krunice i vrstu kombinovanog rada sa preciznim veznim elementima, najbolje ih je sačuvati, devitalizovati (“izvaditi živce”), skratiti do nivoa desni, pa napraviti i u njih cementirati intraradikularne atečmene (kuglice) za koje se vezuje proteza. To je svakako prelazno rješenje koje čuva kost i znatno olakšava funkcionisanje ( prilikom žvakanja hrane znatno je stabilnija od obične totalne proteze). Kada ti zubi daju svoj maksimum – opet ostaje mogućnost ugradnje implantata nakon njihovog vađenja, jer smo sačuvali kost na tim pozicijama (ukoliko su strateški dobro raspoređene). U teoriji su opisane i mogućnosti čuvanja takvih zuba i ugradnje implantata pored, te da imamo vezu proteze sa “kuglicama” na zubima i lokatorima na implantatima, međutim kliničko iskustvo je pokazalo da je kod pacijenata koji imaju uslove za ugradnju implantata najbolje odmah tu opciju izabrati kao trajno rješenje. Naravno od broja ugrađenih implantata zavisi i vrsta nadoknade koju možemo uraditi. U donjoj vilici na 2 implantata opcija je proteza na lokatorima ( možete je sami skinuti) a na 4 ili 6 implantata možete imati uslovno fiksnu ili fiksnu nadoknadu (onu koju ne možete sami skinuti)”, objasnila je dr Sanja.

Ne oklijevajte da nam se obratite putem našeg Instagram profila ili telefonskog broja +382 68 851 465, jer smo uvijek spremni da vam pomognemo.

Stomatologija.me je ovdje da vam olakša sve vaše brige, uz pomoć stručnih stomatoloških ordinacija sa našeg portala.

Vaše zdravlje zuba je naš prioritet.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -