NaslovnaObavještenjaNova studija pokazala da mliječni zubi daju uvid u autizam

Nova studija pokazala da mliječni zubi daju uvid u autizam

- Advertisement -

U novoj studiji pregledani su zubi dece s autizmom i bez njega i uočena je razlika u količini prisutnih teških metala. Istraživači Nacionalnog instituta za zdravlje otkrili su više toksičnog olova i manje esencijalnih hranjivih sastojaka, cinka i mangana u zubima dece s autizmom.

Foto: kido.rs

Zanimljivo je da su za ovu studiju, koja je objavljena u časopisu „Nature Communications“, koristili zube 32 para blizanaca i 12 pojedinačnih blizanaca (ili je jedan imao autizam, ili oboje ili nijedan), pa su mogli da ih kontrolišu gotovo sve genetske faktore. Poređenje zuba kod beba blizanaca omogućila je istraživačima da se usredsrede na faktore koji mogu doprinijeti riziku od razvoja autizma, izloženost metalima u ranoj životnoj dobi. Podaci sugerišu kako djetetovo tijelo obrađuje metale neposredno prije rođenja, a odmah nakon toga nudi tragove.

Otkriveno je da djeca s autizmom imaju viši nivo olova i mangana u razdoblju nakon rođenja. Oni su, takođe, pokazivali niži nivo cinka ranije u materici; nakon rođenja su porasle u poređenju s djecom bez autizma. Najveće razlike u nivoima zabilježene su u slučajevima u kojima je samo jedan blizanac imao autizam.

Foto: espreso.rs

“Mislimo da autizam počinje vrlo rano, najvjerovatnije u materici, a istraživanje sugeriše da naše okruženje može povećati djetetov rizik. Ali, s vremenom kada se djeci dijagnostifikuje autizam u uzrastu od 3 ili 4 godine, teško se vratiti nazad i saznati čemu su mame bile izložene. Uz mliječne zube, to zapravo možemo i učiniti”, objasnila je Sindi Lauler, šefica Nacionalnog instituta za zdravlje.

Izvor: NS Uživo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -