NaslovnaSavjetiNjega zuba kod pasa - šta treba da znate?

Njega zuba kod pasa – šta treba da znate?

- Advertisement -

Kao i ljudi, i psi mogu imati probleme sa zubima ukoliko im se ne pruži adekvatna njega. Psi dosta koriste svoju njušku i zube prilikom igranja, žvakanja, održavanja higijene i naravno ishrane pa izuzetno lako može doći do oštećenja zbog pretjerane upotrebe.

Normalna pseća vilica ima 42 stalna zuba, 20 u gornjoj vilici i 22 u donjoj. Stalni zubi zamjenjuju mliječne zube kada pas okvirno ima između šest i osam mjeseci starosti.

Foto: radiobobar.com

U zdravoj vilici zubi bi trebali biti krem-bijele boje bez nakupljenih naslaga na zubima, a desni bi trebale biti zdrave roze boje. Pojedini psi imaju crnu pigmentaciju na desnima i jeziku što je sasvim normalno.

Kako bi obezbijedili svom psu zdrave zube potrebno je još u ranoj mladosti započeti sa navikavanjem na proces pranja zuba kako bi vaš ljubimac to doživljavao kao prijatno iskustvo. Za pranje zuba potrebno vam je:

*Pasta za zube namijenjena psima (ne koristiti pastu koju koriste ljudi)
*Četkica za zube (sa vlaknima srednje dužine)
*Voda
*Mirno mjesto bez stvari koje bi omele pažnju vašeg psa
*Mnogo strpljenja!

Foto: orca.rs

Ukoliko niste sigurni koja pasta i četkica su najbolje za vašeg ljubimca, najbolje je da se konsultujete sa veterinarom. Pored toga, postoji nekoliko jednostavnih koraka na koji način možete navići svog ljubimca na cio proces kako bi mu olakšali cijelo iskustvo.

1.korak – operite svoje ruke i stavite malu količinu paste za zube na kažiprst. Dozvolite svom ljubimcu da oliže pastu sa vašeg prsta. Ponoviti proces više puta kako bi se pas navikao na ukus paste.

2.korak – prst namazan pastom za zube nježno gurnite svom ljubimcu u usta dodirujući prstom desni i zube. Istražujte dodir ove vrste u onoj mjeri koliko to vašem psu prija. Ponoviti više puta kako bi se pas navikao na dodirivanje unutrašnjosti usta.

Foto: cuko.me

3.korak – upoznajte psa sa četkicom za zube – namažite četkicu pastom za zube i dozvolite svom psu da oliže dio paste sa četkice. Nježno držite usta oko njuške kako bi ste spriječili žvakanje četkice ukoliko je to neophodno.

Probajte nježnim pokretima da perete prednje zube svom psu koristeći pokret gore dole izbjegavajući pri prvom pokušaju sjekutiće jer su oni najosjetljiviji.

4.korak – sve isto kao u prethodnom koraku, ali pokušajte da doprete do zadnjih zuba i dijelova desni. Koristeći nježne i kružne pokrete očistite obe strane usta.

5.korak – kao i ranije počnite sa nježnim četkanjem prednjih zuba, zatim i zadnjih sa obraćanjem posebne pažnje na sjekutiće. Mnogi psi su izuzetno osjetljivi na dodirivanje sjekutića pa je potrebna dodatna nježnost.

Foto: radiokameleon.ba

Postepeno povećavajte dužinu trajanja pranja zuba, a za maksimalnu zaštitu potrebno je navići psa na svakodnevno pranje zuba.

Redovno pranje zuba je jedini način za efikasno uklanjanje prljavštine i kamenca sa zuba vašeg ljubimca. Mada postoje situacije poput težih upala desni kada pranje nije preporučivo, pa se u slučaju da primijetite bilo šta neobično na zubima i desnima svog ljubimca obavezno konsultujte sa veterinarom.

Veterinar vam može prepisati dodatna sredstva za smirivanje desni, uklanjanje kamenca i ispiranje usta i upozoriti na opasne tvrde igračke ili vidove hrane koje mogu prouzrokovati dodatnu štetu na zubima.

Izvor: vets4pets.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -