NaslovnaSavjetiFiksna proteza - korisni savjeti za ishranu

Fiksna proteza – korisni savjeti za ishranu

Na samom početku liječenja sa fiksnom protezom za Vas ili Vaše dijete, možete primijetiti da je izbor hrane ozbiljno ograničen. I ako možda djeluje zastrašujuće, ograničenja nisu strašna.

Na početku je malo striktnije ali kasnije kad naučite da žvaćete i funkcionišete sa fiksnom protezom, uz malo kontrole, opreza i volje nećete morati da se odreknete hrane koju volite.

Foto: blog.tvojzubar.com
- Advertisement -

Da biste zaštitili nosače i zaštitne bravice, ne morate se odreći svega. Većina hrane koju biste uobičajeno jeli, ali koja je suviše teška ili suviše tvrda za bravice, možete lako isjeći u komade veličine zalogaja.

Na taj način možete jednostavno žvakati obrok na manje komade bez rizikovanja oštećenja bravica.

Moraćete i da se naviknete na neobičan osjećaj prilikom jela, koji je izazvan fiksnim nosačima koji onemogućavaju potpuno slobodno kretanje zuba koje ste osjećali nekada.

Osjećaj može biti neprijatniji, ali sa vremenom ćete se naviknuti. Hrana koja se savjetuje za početak je: Pireji od krompira i povrća, meki sir, jogurt, supa, mekano kuvano povrće, meko kuvano ili prženo meso, riba bez kostiju, tjestenina, jaja, banane, mekani hljeb bez kore.

Foto: ordinacijacvejanovic.com

Dok nosite fiksnu protezu trebalo bi da izbjegavate tvrdu hranu, jer to može oštetiti bravice i biti neprijatno u prvih nekoliko dana.

Hrana koja se ne preporučuje u toku nošenja fiksne proteze je: orašasti plodovi, čvrsta voća poput jabuke i kruške (osim ako ih ne usječete na komade), vlaknasto povrće poput ananasa i manga, čvrsto sirovo povrće, karamel, žvakaće gume.

Na prvi pogled, neophodne promjene u ishrani sa fiksnom protezom izgledaju veoma teške. Međutim, ne morate odustati od uobičajenog kvaliteta života kada promjena postane dio svakodnevne rutine.

Uvijek imajte na umu da ćete postići brži, efikasniji i zdraviji cilj liječenja sa lijepim, ravnim zubima i savršenim osmijehom.

Izvor: ordinacija Dental Protect

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -