NaslovnaSavjetiNekoliko važnih savjeta za zdravlje vaših zuba

Nekoliko važnih savjeta za zdravlje vaših zuba

- Advertisement -

Postoje stotine jezika na svijetu, ali osmijeh govori sve njih. Da bi ste imali zdrave zube i lijep osmijeh, morate da vodite računa o njima. Zato vam donosimo nekoliko važnih savjeta za zdrave i blistave zube.

*Zubi ne vole kisele stvari. Hrana i piće sa kiselom pH vrijednošću, kao što su neki voćni i gazirani sokovi, neko voće i povrće, kafa, jogurti…, mogu dovesti do povećane osjetljivosti zuba. Ukoliko volite da uživate u kiseloj hrani i piću, vodite računa koliko često je konzumirate i koristite pastu za osjetljive zube.

*Poželjno je da odrasli mijenjaju četkicu svaka tri mjeseca, kako bi bili u mogućnosti da jednako kvalitetno peru zube. Međutim, kod djece, četkice je potrebno mijenjati češće pošto koriste veći pritisak prilikom pranja zuba. Najbolje je da to uradite čim primijetite da djetetova četkica počinje da mijenja oblik.

*Da li ste znali da je zdravlje vašeg srca povezano sa oralnim zdravljem? Širenjem bakterija i drugih mikroorganizama putem krvotoka, oni mogu doći do srca, gdje mogu izazvati zapaljenje. Ovome su naročito podložne osobe sa oboljenjima desni. Dobra oralna higijena i redovni stomatološki pregledi su najbolji način za prevenciju razvoja oboljenja desni.

*Neprijatan zadah može biti naznaka problema sa zubima. Vodice za ispiranje usta, žvake i razni osvježivači daha mogu samo prikriti miris, ali neće otkloniti uzrok. Potražite pomoć ljekara opšte prakse ukoliko je neprijatan zadah praćen groznicom, bolovima u grlu, curenjem iz nosa ili produktivnim kašljem. Ukoliko se neprijatan zadah javlja u kombinaciji sa natečenim i bolnim desnima, zakažite pregled kod stomatologa.

*Količina zubne paste koja se koristi kod djece do tri godine bi trebalo da odgovara veličini zrna pirinča, dok bi kod djece između treće i šeste godine trebalo da odgovara veličini zrna graška. Kod sasvim malih beba, dovoljno je da se usta prebrišu gazom natopljenom vodom.

*Kada su mliječni zubi u pitanju, jedna od velikih zabluda jeste da dijete nije potrebno voditi kod zubara, pošto će ti zubi svejedno “ispasti”. Mliječni zubi imaju veliku ulogu u izrastanju stalnih zuba i po pitanju njihovog pravca, ali i zdravlja. Takođe, mliječni zubi imaju značaj u pravilnoj ishrani pošto omogućavaju pravilno žvakanje, u pravilnom razvoju govora, ali i u uspostavljanju pravilnih navika u održavanju higijene zuba.

*Redovno posjećujte svog stomatologa, najmanje dva puta godišnje, kako bi spriječili sve eventualne probleme sa zubima i kako bi osmijeh bio vaš zaštitni znak.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -