NaslovnaSavjetiDr Jelena Galić odgovara na pitanja čitalaca

Dr Jelena Galić odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedelje na pitanja čitalaca našeg portala, odgovarala je doktrorka Jelena Galić iz ordinacije „Stomatologija Kovačević“ iz Banjaluke.
Kćerka od 3,5 godine već drugi put u roku dva mjeseca ima aftu, iako pazimo na higijenu zuba. Da li je poznato od čega najčešće dolazi. Imunitet smo ojačali, krvna slika je uredu.
„Tačan uzrok nastanka aftoznih lezija nije potpuno razjašnjen, ali se odgovornim smatra genetika i autoimune reakcije. Lokalne povrede sluzokože, stres, infekcije bakterijama ili virusima, alergije, ali i nedostatak vitamina (vitamin B12, folna kiselina) i gvozđa mogu potencirati njihov nastanak. U nekim slučajevima mogu biti manifestacija hroničnih bolesti, ulcerativnog kolitisa ili glutenske eneropatije. Ukoliko se učestalost pojavljivanja afte nastavi potrebno je posjetiti stomatologa, koji će nakon toga eventualno uputiti na dalje ispitivanje i liječenje“.

Gornje jedinice su mi malo veće od ostalih zuba u gornjoj vilici, zubi mi nisu krivi, šta bi tu bilo najbolje rješenje?
„Krupnije jedinice, ili kako mi to kažemo – dominantni centralni sjekutići su relativno česta pojava kod stalnih zuba, koja najčešće ne zahtjeva nikakvu intervenciju, već jednostavno predstavlja vašu ličnu anatomsku karakteristiku. Ali ukoliko ste iz estetskih razloga nezadovoljni i želite nešto da promijenite, potrebno je da posjetite stomatologa, koji će detaljnim kliničkim pregledom, analizom položaja susjednih zuba, zuba u donjoj vilici i međuviličnih odnosa, predložiti plan terapije, ukoliko je potreban. Najbolje je konsultovati specijalistu ortopedije vilica i specijalistu stomatološke protetike u cilju donošenja konačne odluke i izbora najboljeg riješenja“.
Tokom jela, polomila mi se donja trojka. Ostao je samo korijen. Da li je porebno da se odmah izvadi ili zub moze da se spasi?
“Za odluku šta uraditi sa korijenom polomljenog zuba, potrebno je prvo da posjetite stomatologa, koji će uraditi detaljan stomatološki pregled i odgovarajući rendgenski snimak. U zavisnosti od toga u kom nivou se nalazi frakturna linija, da li je zub prethodno endodonski tretiran, tj. da li je liječen, stanje oko samog vrha korijena zuba i ostali faktori potrebni za adekvatnu sanaciju, stomatolog će odlučiti da li se polomljeni zub može adekvatno rekonstruisati ili je neophodno njegovo vađenje”.

dr Jelena Galić

Nakon vađenja zuba, imao sam alveolitis. Nakon nekoliko dana sve je bilo zaliječeno. Ineresuje me da li to moze da ima neke dugoročne poslijedice jer sam imao jako bolove.
„S obzirom na to da ste naveli uspješno liječenje alveolitisa nakon vađenja zuba, ne biste trebali imati nikakve tegobe niti dugoročne posljedice. Kada alveolitis nastane, on se karakeriše izuzetno jakim bolovima, tako da to nije izuzetnost već uobičajan simptom alveolitisa. Stomatolog može, ukoliko procjeni da je potrebno, profilaktički ordinirati antibiotike, prilikom sljedećeg vađenja zuba, stoga ga trebate upoznati o nastanku alveolitisa ako bude potrebno vađenje zuba u budućnosti“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -